Ο Κοτζιάς στην Τουρκία: Σε ‘κρισιμη καμπή’ τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό




Στην Τουρκία μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στη γείτονα χώρα, σε μία «ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, και θα επιστρέψει στις 14 του μήνα. Θα επισκεφθεί την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια, αλλά λεπτομερέστερο πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μία βασική πτυχή της επίσκεψής του, που θα εντάσσεται και στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα είναι και η επανέναρξη του ενδοκοινοτικού διαλόγου για τη λύση του Κυπριακού.

Παράγοντας του Υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας κατ’ αρχάς ότι όσον αφορά το Κυπριακό, η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Λευκωσία, επισημαίνει ότι το «λεπτό σημείο των όποιων συζητήσεων θα είναι η αλλαγή καθεστώτος στα κατεχόμενα», αλλαγή για την οποία η Άγκυρα, μέχρι στιγμής, «δεν διστάζει να δείξει την ενόχλησή της».

Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη του και για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Η κουβέντα μας έγινε γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Νομίζω ότι όλοι αποκομίζουμε κέρδη όταν ακούμε τις διαφορετικές προτάσεις και τις δημιουργικές κριτικές. Από αυτή την άποψη, πάω στην Τουρκία την άλλη εβδομάδα, εξοπλισμένος με τις σκέψεις και των άλλων κομμάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ και οι παριστάμενοι στο Συμβούλιο μίλησαν για «συναινετικό κλίμα».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τη διασύνδεση της εξωτερικής με την οικονομική πολιτική, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπάρχει πάντα μια αλληλοεξάρτηση, αλλά «η εξωτερική πολιτική μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας», και άρα «δεν είναι πάντα αντίστροφη η σχέση».

Το θέμα ήγειρε ο βουλευτής, υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος, αφού τόνισε ότι η χώρα διέρχεται «μια κρίσιμη καμπή», συμπλήρωσε ότι «μια νεκρωμένη οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια ενεργητική πολιτική».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε πώς αποφάσισε να καλέσει την Χρυσή Αυγή στο ΕΣΕΠ, και εκείνος απάντησε: «Το Προεδρείο της Βουλής ομόφωνα καλεί σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη Χρυσή Αυγή. Αντίστοιχα, ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Ε.Σ.Ε.Π., οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης, Φωτογραφία Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: