Ο Καμμένος στο Πεντάγωνο για συζήτηση εφ’ όλης…




Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου με την υφυπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία ενώ η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη βοήθεια της στη στήριξη της Ελλάδος για την οικονομική κρίση.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.

Όσον αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια , οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε προς τη μεριά των τζιχαντιστών.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας μέσα από “τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία”. Επισήμανε δε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενίσχυση που ζητήθηκε αφορά σε ελικόπτερα, μέσα και ανταλλακτικά.

Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας -λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη- ζητώντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Πάντως “αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία”, σχολίασε ο κ. Καμμένος.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να υπάρχουν συνομιλίες για ΜΟΕ.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν “τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής”, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Η αμερικανική πλευρά εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι η ακύρωση της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογο του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, “δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς”, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. “Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τη αμερικανική πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης και τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι “ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά” και ζήτησε η κοινή πολιτική από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να είναι ίδια σε όλα τα σύνορα της Ευρώπης διότι “αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε βοηθείας προς τη Ελλάδα για τη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Επίσης επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: