Στη επιβεβαίωση της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, που πλέον την αξιολογεί με CCC προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ρίσκο, η οικονομία να κινηθεί και σε αρνητικό έδαφος.

Οι συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων έχουν χειροτερέψει σημαντικά, τονίζει, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στις κρατικές πληρωμές και των περιορισμών στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, η αβεβαιότητα για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους θεσμούς και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ασκούν έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους, σημειώνοντας πάντως ότι η στάση πληρωμών είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταθετών έχουν εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές ακόμη και αν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: