Μια τεράστια κοινοπραξία της Τουρκίας αποκλείστηκε από τους δημόσιους διαγωνισμούς, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον επικεφαλής του ομίλου Doğan Holding, τον Αϊντίν Ντογάν, ότι είναι ένας «λάτρης των πραξικοπημάτων», ενώ χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου αυτού «τσαρλατάνους».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Ερντογάν με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και της απαγόρευσης.

Οι αρθρογράφοι της ναυαρχίδας του ομίλου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, της εφημερίδας Hürriyet, έχουν επικρίνει την φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, κατά την οποία ελπίζει ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα συγκεντρώσει επαρκή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο ανοίγοντας το δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως θίχτηκε όταν, μετά την καταδίκη σε θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η εφημερίδα Hürriyet κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «εξελέγη με ποσοστό 52% των ψήφων και καταδικάστηκε σε θάνατο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, που επίσης εξελέγη με ποσοστό 52% στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, υποστήριξε δημοσίως ότι το πρωτοσέλιδο αναφερόταν σε εκείνον και υπονοούσε ότι και εκείνος θα έπρεπε να έχει την ίδια τύχη.

«Δε με ενδιαφέρει τι γράφουν οι αρθρογράφοι σας. Δεν με ενδιαφέρει τι γράφουν οι πληρωμένοι τσαρλατάνοι. Δεν έχουν καμία αξία για εμένα» δήλωσε ο Ερντογάν σε μία τηλεοπτική συνέντευξη αυτήν την εβδομάδα.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σήμερα η Hürriyet αρνήθηκε ότι συνέκρινε με οιοδήποτε τρόπο τον Μόρσι με τον Ερντογάν. «Η υποτιθέμενη σύνδεση δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό των συντακτών της Hürriyet».

Η κοινοπραξία Doğan και η πρώην θυγατρική στον τομέα της μεταπώλησης καυσίμων, η Petrol Ofisi, δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς για τις επόμενες 237 ημέρες, σύμφωνα με τη διαταγή που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο όμιλος Doğan και η Petrol Ofisi είχαν τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός έτους το 2009 για ποιοτικά θέματα σε μία συμφωνία εφοδιασμού ενός κρατικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η απόφαση να επιβληθεί εκ νέου η ποινή δε σχετίζεται με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει πρόσφατα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα συγκυρία και τις αντιπαραθέσεις» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Το 2009 στον όμιλο Doğan είχε επιβληθεί ένα μεγάλο πρόστιμο έπειτα από τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου που ακολούθησε την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου των κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων του περιβάλλοντος του –τότε πρωθυπουργού– Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Α.Σ.), Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: