Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Oσοι εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κολακεύσουν τον πρωθυπουργό τον συγκρίνουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μια σύγκριση που ωστόσο κάθε άλλο παρά εύστοχη θεωρείται, καθώς, πέραν του πολιτικού εκτοπίσματος του καθενός, υπάρχουν σοβαρές διαφορές κατ’ αρχάς στον τρόπο λειτουργίας του ενός και του άλλου σε κρίσιμες εποχές.

Ο Ανδρέας ήξερε απολύτως ποια είναι τα όριά του ως πρωθυπουργού μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα και διάβαζε πάντοτε «καθαρά» τα μηνύματα φίλων και αντιπάλων. Ηξερε πώς να χειριστεί πρόσωπα και αναλάμβανε τα ρίσκα που γνώριζε εκ των προτέρων ότι είχε πιθανότητες να του βγουν. Ηλεγχε πλήρως το κόμμα του και σίγουρα δεν θα ανεχόταν φαινόμενα και συμπεριφορές που θα εξέθεταν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Δεν περιοριζόταν σε μια επικοινωνιακή έκφραση δυσφορίας εάν φερ’ ειπείν ο πρόεδρος της Βουλής αμφισβητούσε διαρκώς την πολιτική του ή ο υπουργός Οικονομικών ακολουθούσε τη δική του «γραμμή». Τέλος, η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, κάτι άλλωστε που απέδειξε με τη γνωστή ιστορία στο «Πεντελικόν»…

Από την πλευρά του, ο σημερινός πρωθυπουργός, στους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας του, δίνει διαφορετική εικόνα. Οι μαραθώνιες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων για αποφάσεις που ποτέ δεν λαμβάνονται, η ανοχή που επιδεικνύει σε δράσεις που πλήττουν τη συνοχή της κυβέρνησης και εκπέμπουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και τέλος η έλλειψη βούλησης να πάρει επιτέλους αποφάσεις είναι στοιχεία που δυστυχώς «σφραγίζουν» την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετική φιλοσοφία θα πει κανείς… Ισως, αλλά οι εποχές απαιτούν αποφάσεις από τους πολιτικούς ηγέτες. Απαιτούν, δε, από όλους να προτάσσουν το εθνικό – συλλογικό συμφέρον που ξεπερνά τις εντυπώσεις που δημιουργούν τα δελτία των «οκτώ».

Ο Αλ. Τσίπρας προφανώς δεν έχει άλλο χρόνο. Εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί στη λήψη αποφάσεων και θα πρέπει να το κάνει μόνος του και να μη δείξει ότι σύρεται πίσω από τα γεγονότα ή τις επιδιώξεις άλλων. Μόνον έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει μέρος του χαμένου πολιτικού του κεφαλαίου και να σώσει τη χώρα από τα χειρότερα…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: