Ο Αϊντα στον Αναστασιάδη, ομιλεί γιά “σεβασμό στις βασικές αρχές”




Ο σεβασμός στις βασικές αρχές και διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξυπηρετήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους, είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική και μια ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Eide είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δύο ηγέτες μου λένε ότι είναι σοβαρά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στην επίλυση του Κυπριακού, ότι είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και οι δύο, με σχεδόν τα ίδια λόγια, λένε ότι αυτή είναι η ώρα, είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ενθαρρυμένος και ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουν οι Κύπριοι.

Τόνισε ότι «αυτή είναι μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και της οποίας ηγούνται οι δύο ηγέτες», προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι εδώ για να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να στηρίξουν.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά το δείπνο που θα παραθέσει στις 11 Μαΐου προς τους δύο ηγέτες θα αποφασιστεί πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ερωτηθείς είπε ότι δεν χρειάζεται να σπρώξουν τη διαδικασία τα Ηνωμένα Έθνη, εφόσον αφορά τους δύο ηγέτες και πρόσθεσε ότι οι «ηγέτες είναι έτοιμοι και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, διότι μόνο μια συμφωνία που θα εξευρεθεί στην Κύπρο μεταξύ των Κυπρίων θα αντέξει στο χρόνο».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονικά πλαίσια για τις συνομιλίες είπε ότι δεν υπάρχουν, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε δύο ηγέτες που πραγματικά θέλουν να πετύχει αυτό».

Πρόσθεσε ότι «η αίσθηση που δημιουργείται στις δύο πλευρές στην Κύπρο τώρα είναι ότι αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική – τέτοιο κλίμα δεν έχει υπάρξει εδώ και  πάνω από δεκαετία, ίσως και περισσότερες δεκαετίες  – και όλοι ξέρουν ότι είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα που υπάρχει. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα υπάρξει σύντομα (μια ευκαιρία) αν χάσουμε αυτή».

Ερωτηθείς είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος να διαδραματίσει το ρόλο του όπου κριθεί δέον.

Κληθείς να πει αν οι συνομιλίες θα αρχίσουν με θέμα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης,  είπε ότι «οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να εργαστούν μαζί σκληρά για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν νέες πρωτοβουλίες».

Τέλος, ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ, είπε ότι «η ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αυτή είναι μια χώρα της ΕΕ και στο μέλλον η ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα της Ενωσης. Πιστεύω ότι ο σεβασμός στις βασικές αρχές και διαδικασίες της ΕΕ θα εξυπηρετήσει και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Εργάζομαι πολύ στενά με την ΕΕ η οποία υποστηρίζει και παρακολουθεί τη διαδικασία με μεγάλο ενδιαφέρον «.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: