Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι ένας ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ελληνική αντιπροσωπεία που τον συνάντησε σήμερα.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το πέρας της συνάντησης που αυτός και ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν, στη Φρανκφούρτη, με τον κ. Ντράγκι.

Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, πραγματοποιήθηκε «αργά απόψε το βράδυ», ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 5.30 το απόγευμα, τοπική ώρα. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, δύο ήταν οι στόχοι των κυρίων Δραγασάκη και Τσακαλώτου στη συνάντησή τους με τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΕ.

Πρώτον να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα, και δεύτερον να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία φράση της δήλωσης Δραγασάκη για συμφωνία «υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Επισημαίνουν ότι αυτή η επισήμανση ενδέχεται να απηχεί και μία δυσαρέσκεια της Αθήνας για «εμπόδια και δυσκολίες» που φαίνεται να ενέσκηψαν το τελευταίο 24ωρο στις διαπραγματεύσεις.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΜΚ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: