Ο Μπαν κι Μουν τηλεφώνησε στον Νίκο Αναστασιάδη… Οπως πάντα εκφράζει αισιοδοξία…




Την αισιοδοξία του για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ο κ. Μπαν υπογράμμισε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να συμβάλουν στη νέα προσπάθεια με την προσφορά καλών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την επιθυμία του μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, να δημιουργηθούν οι προοπτικές, «που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Φωτογραφία ΚΥΠΕ/CNA
Φωτογραφία ΚΥΠΕ/CNA

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μέσω Άγκυρας κατάργηση βίζας: Ο μηχανισμός στα οδοφράγματα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές ξεκίνησαν από χθες, μετά την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, την αξιολόγηση του μέχρι τώρα παραχθέντος υλικού στις διαπραγματεύσεις ενώ θα ετοιμάσουν και κατάλογο κοινών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μετά την αξιολόγηση ( συγκλίσεις-αποκλίσεις), θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στα όσα υπάρχει εκκρεμότητα.

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που κράτησε τέσσερις ώρες, καθόρισε τα διαδικαστικά υπήρξαν, ωστόσο και συζητήσεις επί της ουσίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι μια νέα αρχή, με προοπτικές. Όπως πληροφορούμαστε αναφέρθηκε ειδικά στη διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, την οποία όπως τόνισε αποδέχονται οι πλευρές ως βάση για συζήτηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι το τέλος, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Υπέβαλε δε στον κ. Ακιντζί το χάρτη με τα 28 ναρκοπέδια που βρίσκονται στον Πενταδάκτυλο. Ο Μουσταφά από την πλευρά του καλωσόρισε την κίνηση του Προέδρου και ανακοίνωσε το δικό του μέτρο, σύμφωνα με το οποίο από σήμερα  δεν θα χρειάζεται η συμπλήρωση εντύπου για όσους μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων. Μέχρι χθες όσοι μετέβαιναν στα κατεχόμενα ήταν υποχρεωμένοι να λαμβάνουν βίζα σε χωριστό έντυπο από το διαβατήριο και την ταυτότητα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση αυτή πρέπει να έχει ληφθεί στην Άγκυρα καθώς όσοι στελεχώνουν τα οδοφράγματα στα κατεχόμενα είναι υπόλογοι στον τουρκικό στρατό και όχι στη ψευδοκυβέρνηση. Ο Ακιντζί στη δική του τοποθέτηση είπε πως για χρόνια δουλεύει για τη λύση και τόνισε πως είναι ειλικρινής και ανοικτός στις συζητήσεις.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την τετράωρη συνάντηση ( έγινε ένα διάλειμμα), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντώνται δυο φορές το μήνα ενώ συχνότερα θα τα λένε οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Η επόμενη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 28ης Μαΐου ενώ στις 23 τρέχοντος μηνός θα γίνει κοινωνική συνάντηση στην παρουσία και των συζύγων. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τόπος και η ώρα και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μετέφερε τη δέσμευση των Αναστασιάδη και Ακιντζί να εργαστούν ακούραστα για επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι  συμφώνησαν όπως αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες.
Στη συνάντηση, ανέφερε ο κ. Άιντα, άρχισαν να αναλύουν το κοινό όραμά τους για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Αυτό, συνέχισε, έγινε σε μια θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΜΟΕ για την καθημερινότητα – Στόχος η περιεκτική λύση είπε ο Ακιντζί

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε το κλίμα θετικότατο ενώ είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας στα κατεχόμενα είπε πως έκαναν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης.

Είπε ότι παρέλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο για αριθμό ναρκοπεδίων, ενώ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης για συμπλήρωση του εγγράφου – της λεγόμενης βίζας – στα οδοφράγματα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Όπως είπε, πολλοί Ε/κ απέφευγαν να περάσουν στον βορρά – κατά την έκφρασή του –  εξαιτίας της «βίζας», ενώ τώρα αυτή η δυσκολία έχει αρθεί, είπε. Ευχήθηκε παράλληλα να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Ως προς τη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Ο Ακιντζί είπε ότι πέραν των κοινωνικών επαφών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των ΜΟΕ, «δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση», που είναι και το κύριο σημείο.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε εξάλλου στην μεγαλύτερη εμπλοκή των δυο ηγετών στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αρχίζοντας από σήμερα, οι δύο διαπραγματευτές θα συναντώνται συχνότερα, για την απαραίτητη προετοιμασία ενόψει της επόμενης συνάντησης, στις 28 Μαΐου.

Συνέχισε λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί χρόνος και είπε ότι αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, προς όφελος των δύο πλευρών.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Με μήνυμα στο Twitter ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών.
“Καλωσορίζουμε τα νέα ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν τις συνομιλίες διευθέτησης που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενα πολύ θετικό βήμα”, γράφει ο κ. Μπάιντεν στον επίσημο λογαριασμό του.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο από τη Νέα Υόρκη, αναμενόταν να εκδοθεί πλήρης ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Η ΑΓΚΥΡΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τα βήματα που θα κάνουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς.
Σε δηλώσεις του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Μπιλγκίτς είπε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη Κοτζιά εξέφρασε στην προσδοκία να επιλυθεί το συντομότερο το Κυπριακό και το 2015 να είναι χρονιά λύσης.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το Κυπριακό και ειδικότερα για το θέμα των εγγυήσεων. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους «πως μπορεί η Ελλάδα να παραιτηθεί των εγγυητικών δικαιωμάτων της, αλλά η Τουρκία δεν έχει τέτοια πρόθεση. Θα εξασκούμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα και δεν θα ζητούμε συμβουλή από κανένα σε σχέση με το ζήτημα τούτο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: