Μεγαλειώδης παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, τιμή στη νίκη εναντίον των ναζί – Παρόντες Ζωή και Αναστασιάδης




Mε μια μεγαλειώδη, επιβλητική και γεμάτη συμβολισμούς στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα η 70ή επέτειος από την αντιφασιστική Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις εξέδρες των επισήμων, που είχαν τοποθετηθεί στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά στο Κρεμλίνο, από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την ιστορική παρέλαση και διαμήνυσε στην εναρκτήρια της παρέλασης ομιλία του ότι «ο χιτλερικός τυχοδιωκτισμός έγινε θλιβερό μάθημα για την παγκόσμια κοινότητα» αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδέες της φυλετικής πρωτοκαθεδρίας και αποκλειστικότητας οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο».

Ο Ρώσος ηγέτης παρακολούθησε την παρέλαση έχοντας στα δεξιά του, στην πρώτη σειρά των επισήμων και συνομιλώντας συνεχώς, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ εξ αριστερών του κάθονταν κατά σειρά ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνδρες και γυναίκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, 200 οχήματα και τεθωρακισμένα, ανάμεσα στα οποία και το νέο ρωσικό τανκ «Αρμάτα». Επίσης συμμετείχαν για πρώτη φορά οι πύραυλοι «Γιαρς», ικανοί να διαπερνούν αντιπυραυλικές ασπίδες και 150 αεροπλάνα, τα οποία πραγματοποίησαν σχηματισμούς πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Στην παρέλαση συμμετείχαν και στρατιωτικά τμήματα από δέκα χώρες, έξι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, την Ινδία, τη Σερβία, τη Μογγολία και την Κίνα, συμμάχους στον αγώνα κατά του ναζισμού.

Ο Β.Πούτιν και οι προσκεκλημένοι ξένοι ηγέτες κατέθεσαν ομαδικά στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τώρα παρευρίσκονται στη δεξίωση που παραθέτει ο Ρώσος ηγέτης στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης υποδέχθηκε έναν έναν τους ξένους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Παν Γκι Μουν, οι ηγέτες της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, Αρμενίας Σερζ Σαργκισιάν κλπ.

Θ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα 70 χρόνια από τη νίκη επί των Ναζί

Η τεράστια στρατιωτική παρέλαση για την 70η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας άρχισε σήμερα το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία παρουσία είκοσι ξένων ηγετών και στην ομιλία του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί.

“Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία”, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Ενώπιον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε το Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Ο Υπουργός έφθασε στην Κόκκινη Πλατεία επιβαίνοντας σε ένα ανοιχτό Zil της σοβιετικής εποχής.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε είκοσι ρωσικές πόλεις, από το Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στην Ευρώπη, μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων όπως τους Προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ή τον Κουβανό Πρόεδρο Ραουλ Κάστρο, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Κατά την παρέλαση αυτή, το μέγεθος της οποίας είναι πρωτοφανές, παρουσιάζονται τα νέα ρωσικά όπλα. Οι παριστάμενοι θα παρακολουθήσουν για περισσότερο από μια ώρα μια επίδειξη της δύναμης πυρός της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το νέο άρμα μάχης Armata T-14, το οποίο παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του ως το ισχυρότερο στον κόσμο, καθώς και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδόν 50 τόνων.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σ` ένα πλαίσιο ισχυρών διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Δυτικούς. Οι λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είναι παρόντες σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα -ο Τσέχος Πρόεδρος και ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός- δεν θα παραστούν στην παρέλαση, όπως και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν αναμένεται στη Μόσχα παρά την επομένη των εορτασμών, για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: