Με Γιούνκερ εγκαινιάζει εμπλοκή: Σήμερα συνάντηση Αναστασιάδη με Πρόεδρο Κομισιόν, που έρχεται Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με βασικό θέμα στην ατζέντα την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα συναντηθεί σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., οι δυο θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα της εμπλοκής της Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, που ξεκίνησε από της εκλογής του κ. Γιούνκερ στη θέση του Προέδρου και εντεύθεν. Στην ίδια συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Κύπρο, η οποία θα στοχεύει να ενισχύσει τη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Οι δυο πλευρές ανέμεναν την επανέναρξη των συνομιλιών για να καθοριστεί και η επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν στο νησί.

Η κάθοδος Γιούνκερ θα υποδηλώνει και την παρουσία της Ε.Ε. στη νέα διαδικασία των συνομιλιών, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της εμπλοκής είναι η Ένωση να παρεμβαίνει για να επιβεβαιώνει ή όχι, πώς τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό το ρόλο θα επιφορτιστεί ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κυπριακό, Πέτερ Βαν Νούφελ, του οποίου η μέχρι σήμερα παρουσία ήταν περισσότερο διακοσμητικού χαρακτήρα, γι αυτό και περνούσε απαρατήρητη. Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά αρνείτο ουσιαστικό ρόλοι της Ένωσης στο Κυπριακό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να ευνοεί την παρουσία της Ε.Ε. Την εμπλοκή της Ένωσης ευνοούν και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία, που ειρήσθω εν παρόδω δεν την αμφισβητεί κανείς.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, κράτη-μέλη της Ένωσης, που παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό ευνοούν την παρουσία της Ε.Ε. στο Κυπριακό για ευνόητους λόγους. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Τους εξήγησε ο εδώ πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Jean Luc Florent, σε δηλώσεις του προχθές μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμήνυσε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών να υπάρξει μια λύση, και να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή, όχι μόνο με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά και με τις αρχές, τις αξίες και το δίκαιο της ΕΕ», είπε. Συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό η Ενωμένη Κύπρος να είναι λειτουργική εντός της ΕΕ και να μη διακυβεύεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Συνεπώς πέραν της Γαλλίας υπάρχουν κι άλλες χώρες που θεωρούν αναγκαίο η Ένωση, χωρίς να αντικαθιστά τα Ηνωμένα Έθνη, να έχει ρόλο στη διαδικασία στο Κυπριακό, καθώς το περιεχόμενο μιας συμφωνίας θα επηρεάζει εκ των πραγμάτων και τη λειτουργία της Ε.Ε. Το ζητούμενο αυτή η εμπλοκή και το ενδιαφέρον να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Κοντολογίς, να μην αποδέχεται η Ένωση οτιδήποτε συζητείται ή και συμφωνείται στο Κυπριακό, αλλά να παρεμβαίνει για να τα ευθυγραμμίζει με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ: Εντατικές συζητήσεις – Σχεδόν καθημερινές οι συναντήσεις τους

ΟΙ δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντήθηκαν χθες και άρχισαν τις συζητήσεις σε δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορούσε το «σκρίνινγκ» των όσων μέχρι σήμερα συζητήθηκαν στο Κυπριακό, για να ξεκαθαρίσει το διαπραγματευτικό τοπίο πριν επαναρχίσουν οι συζητήσεις επί της ουσίας. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την κατάρτιση κοινού καταλόγου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης( ΜΟΕ). Όπως πληροφορούμαστε, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και σε πνεύμα συναντίληψης.

Οι δυο διαπραγματευτές, οι οποίοι συναντήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή, θα τα πουν αύριο και μεθαύριο και την ερχόμενη Δευτέρα. Αμφότεροι με τη συνδρομή και των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που έχει καθοριστεί για την 28η Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος ο κατάλογος των ΜΟΕ( χαμηλής πολιτικής),  ώστε να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις ενώ αναμένεται ότι  θα ξεκαθαριστούν και τα ζητήματα των συγκλίσεων και αποκλίσεων.  Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το ερχόμενο Σάββατο, 23 Μάιου, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση. Ο τόπος και η ώρα της συνάντησης θα ανακοινωθεί.

Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί  θα έχουν πιο συχνές συναντήσεις.

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε χθες στις 11:23 στο FIR Αθηνών, μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε δύο ζεύγη αφων, το ένα εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:41 πάνω από τη νήσο Κίναρο, στα 24.000 πόδια.

Ο σχηματισμός των τουρκικών F-16 εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:24, νοτίως της Χίου.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ… ΕΙΔΙΚΟΥΣ

ΠΗΓΗ από το γραφείο του κ. Ακιντζί διά της εφημερίδας Κίπρις διαψεύδει ότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου για επιθεώρηση. Η δήλωση αυτή της ανώνυμης πηγής έγινε μετά τα όσα είπε ο δήμαρχος της κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, ο οποίος είχε αναφέρει πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο προσκήνιο από την ελληνοκυπριακή πλευρά ( δεν ανέφερε πως συζητήθηκε και συμφωνήθηκε). Η ανώνυμη πηγή δήλωσε ότι η παραπάνω δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα .

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: