Λύση διά «ιδρυτικών λαών»: Φιρμάνι των Ερντογάν και Νταβούτογλου για το Κυπριακό ενόψει εκλογών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να λαμβάνει υπόψη την βούληση των δύο ιδρυτικών λαών, την πολιτική ισότητά τους και το ότι η νήσος ανήκει από κοινού και στους δύο». Η θέση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον στο πρόγραμμα του ΑΚΡ έγκειται στο γεγονός ότι το Κυπριακό ναι μεν δεν καλύπτει μεγάλο μέρος του κειμένου θέσεων, ωστόσο, όσα διατυπώνονται είναι ξεκάθαρα και εκφράζουν τη διαχρονική στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό. Στο «Σύμφωνο για μια Νέα Τουρκία», που αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική για το Κυπριακό, τονίζεται πως «μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητές μας είναι να πάρει τη θέση που δικαιούται στην παγκόσμια κοινότητα ο τουρκοκυπριακός λαός. Θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά βήματα που κάναμε ως σήμερα για να ενισχυθεί το οικονομικό υπόβαθρο της ‘’ΤΔΒΚ’’ και να αυξηθεί η ευημερία της».

Στην Κύπρο, όπως αναφέρει το κείμενο θέσεων, «θα συνεχίσουμε ως εγγυήτρια δύναμη να παρέχουμε την εποικοδομητική συμβολή μας για τη διαβούλευση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη την βούληση των δύο ιδρυτικών λαών, την πολιτική ισότητά τους και το ότι η Νήσος ανήκει από κοινού και στους δύο και θα υποστηρίξουμε τις προς την κατεύθυνση αυτή προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών».

Το πρόγραμμα καθορίζει τους στόχους της Άγκυρας και εκφράζει προδήλως ένα μεγαλοϊδεατισμό.

Πρώτο, σημειώνει πως το στόχο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «τον θεωρούμε στρατηγικό». Ωστόσο, συνεχίζει, «τις σχέσεις μας με την ΕΕ δεν τις ορίζουμε ως επιλογή εναλλακτική έναντι των άλλων σχέσεών μας, αλλά ως συμπληρωματική προς αυτές».

Δεύτερο, διαμηνύει πως ενώ παλιότερα ήταν μια χώρα που ακολουθούσε τα χνάρια άλλων, «μια χώρα που δεν μπορούσε ούτε τα δικά της δίκαια να υπερασπιστεί, σήμερα είμαστε μια χώρα που παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τρίτο, αναφέρει πως σε μια νέα θητεία «θα εργαστούμε νυχθημερόν για να κυματίζει η Κόκκινη Σημαία σε κάθε γωνιά της γης».  Σημειώνεται δε πως «δεν θα αφήσουμε μόνο του κανέναν αδελφό λαό που έχει εναποθέσει σε εμάς τις ελπίδες του».

ΚΑΦΕ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΤΖΙ

ΑΥΡΙΟ Σάββατο το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν κοινωνικά τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Θα περάσουν μαζί το οδόφραγμα και θα καθήσουν με συνεργάτες τους για καφέ ένθεν και ένθεν της γραμμής.

Σήμερα οι δυο διαπραγματευτές θα συναντηθούν και εκ νέου και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις κυρίως για το ξεκαθάρισμα του διαπραγματευτικού τοπίου. Παράλληλα γίνεται συζήτηση και για ΜΟΕ, παρόλο που το βάρος δίνεται στο θέμα των συγκλίσεων και αποκλίσεων.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Αμφισβητεί στοιχεία για τα ναρκοπέδια – Και νέο φάκελο διαβίβασε η Κυβέρνηση

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αμφισβήτησης των στοιχείων που ενεχείρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή, επιχειρεί η τουρκική πλευρά. Ως αποτέλεσμα τούτου, η κυβέρνηση έδωσε στην τουρκική πλευρά φωτοαντίγραφα όλων των στοιχείων που αφορούν τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο, βάσει των καθιερωμένων σχετικών με το θέμα προτύπων.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τα στοιχεία δόθηκαν στην τ/κ πλευρά, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη,  «σε συνέχεια των συντεταγμένων των 28 ναρκοπεδίων στον Πενταδάκτυλο που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά την πρόσφατη τους συνάντηση».

Σημειώνεται πως ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χθες συναντήθηκε με την Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ και την Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κριστίν Λουντ, δήλωσε πως είναι ανεπαρκής οι συντεταγμένες που δόθηκαν από την ε/κ πλευρά για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο «εκπρόσωπος» της «προεδρίας», Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι η συνάντηση αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και ο Μ. Ακιντζί είπε ότι «οι συντεταγμένες που δόθηκαν από πριν για τα 28 ναρκοπέδια είναι ανεπαρκείς και ζήτησε την συνεργασία των ΗΕ για να δοθούν το συντομότερο στην πλευρά μας όλες οι σχετικές πληροφορίες».
Ο κ. Ακιντζί ζήτησε επίσης όπως οι ειδικοί των ΗΕ σε ναρκοπέδια το συντομότερο και με τον πιο ενεργό τρόπο συμβάλλουν στις εργασίες.

Η Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποσχέθηκε ότι μπορεί μέσα σε μερικές ημέρες να έχει την σχετική πληροφόρηση από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κ. Μπάτενχαϊμ «αντίκρισε θετικά τα αιτήματα σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα” και πρόσθεσε ότι ως ΗΕ θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους και είναι σε συνεργασία για το θέμα και με τους πολιτικούς και με τους “στρατιωτικούς θεσμούς και στις δύο πλευρές».

ΣΤΟ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με διπλωμάτες του Φόρεϊν Όφις και γεύμα με τους βουλευτές του βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος περιελάμβανε το πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε παμπαροικιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ Βρετανίας, στη συνάντηση στο Φόρεϊν Όφις είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό με τους διπλωμάτες που στελεχώνουν το γραφείο που ασχολείται με την Κύπρο.

Επίσης, γευμάτισε με τους βουλευτές των Εργατικών που εκπροσωπούν τις περιφέρειες του βορείου Λονδίνου με πολυπληθή παρουσία Κυπρίων

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΤΟ διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την νέα Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Κύπρο Χέλενα Μαμπάσοβα.

Ο κ. Ομήρου προέβη σε ενημέρωση για την επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η ανάδειξη του κ. Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά θετική εξέλιξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κλειδί για τη λύση παραμένει στα χέρια της Άγκυρας.

Από την πλευρά της, η κ. Μπαμπάσοβα, εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού και συμφώνησε με την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: