Λιού: Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν από τις θέσεις τους στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές




Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού ζήτησε σήμερα από “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη” στις συνομιλίες με την Ελλάδα να “μετακινηθούν” από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια “κρίση”.

“Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν” από τις θέσεις τους, δήλωσε ο Λιού στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.

“Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπέδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα”, πρόσθεσε.

Ο Λιού υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός “ατυχήματος” και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

“Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών”, όμως ταυτόχρονα “πολύ δύσκολες αποφάσεις” πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός, απευθύνοντας έκκληση να “επιλυθεί” το πρόβλημα “προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας”.

Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: