Κοτζιάς: Αν διατηρηθούν οι εγγυήσεις στην Κύπρο σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική




Αν δοθεί το μάξιμουμ των δικαιωμάτων και το μάξιμουμ της ασφάλειας στους Τ/κ τότε δεν χρειάζονται άλλες εγγυήσεις, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, σημειώνοντας πως αν διατηρηθούν οι εγγυήσεις τότε αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν θα είναι πραγματική.

Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι αυτό που είπε είναι να φύγει και ο ελληνικός στρατός. “Εγώ λέω το εξής: Εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση, αυτό λέω. Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της τ/κ κοινότητας και της ε/κ κοινότητας στην Κύπρο, και των άλλων μειονοτήτων και εάν διαφυλάσσονται λοιπόν και τα δικά τους συμφέροντα, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;”, είπε.

Η Κύπρος, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Κοτζιάς, πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. “Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής – βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι – και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε. Εάν υπάρξει μια βιώσιμη λύση, τότε και η τουρκική πλευρά και η ελληνική πλευρά νομίζω ότι θα στηρίξουν τη δημιουργική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως “αν δεν υπάρξει μια πραγματική λύση, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι εγγυήσεις θα δώσουμε”. “Αυτή είναι η σκέψη μου, δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν, αλλά δείχνει την πρόθεσή μας να βρούμε μία πραγματική λύση. Και, να το πω διαφορετικά: εγώ λέω `τι ανησυχεί περισσότερο την Τουρκία;`. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν εσείς μου λέτε να δώσουμε 100 εγώ σας λέω να δώσουμε 300, να δώσουμε το μάξιμουμ των δικαιωμάτων και το μάξιμουμ της ασφάλειας σε αυτούς. Δεν χρειάζονται άλλες εγγυήσεις και, εξάλλου, ως κράτος μέλος της ΕΕ, όλοι θα είναι με το βλέμμα τους στην Κύπρο. Νομίζω το ίδιο και ο ΟΗΕ. Αυτή είναι η σκέψη μου. Θέλω δηλαδή μία πραγματική λύση, να νιώσουν ξανά κυρίαρχοι στο σπίτι τους όλοι οι Κύπριοι, οι Τ/κ, οι Ε/κ και οι άλλες τρεις μικρές μειονότητες”, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τη λύση του Κυπριακού έπειτα από την εκλογή και του Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε με αισιοδοξία να βρεθεί η λύση”. “Δεν μπορώ να ξέρω εάν το αποτέλεσμα θα είναι αισιόδοξο. Αυτό ελπίζω και θα εργαστώ για αυτό. Ο κ. Ακιντζί είναι ένας άνθρωπος που σέβεται νομίζω και την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος που έχει επιδείξει υπευθυνότητα μέχρι σήμερα για την επίλυση των προβλημάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είμαι της γνώμης ότι είναι και ένας άνθρωπος που κατανοεί τους Ελληνοκύπριους. Ας μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά Ελληνικά και αυτό νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο προτέρημα”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν προβλέπει συνεργασία με την Τουρκία και τους Τ/κ στο θέμα της ενέργειας, ο Έλληνας Υπουργός είπε “μαζί θα ζήσουμε και πρέπει να βρούμε νέους κανόνες και τρόπους φιλίας να ζήσουμε μαζί. Αυτό ισχύει και για την ενέργεια..”. Ανέφερε ότι ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό συνδέεται με το ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό επειδή όταν γίνεται συζήτηση για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, γίνεται αναφορά σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία.

“Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό πράγμα να κατασκευασθούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας, και εννοώ όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία. Έχω συμφωνήσει σε αυτό με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Βολκάν Mποζκίρ στην Βουδαπέστη όπου βρεθήκαμε, ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά. Τα οποία θα είναι τα σημεία που θα στηρίξουν τη σταθερότητα και την καλή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες. Νομίζω ότι τα μεγάλα έργα βοηθάνε την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Ανέφερε ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και με το Ισραήλ, δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν και πρόσθεσε ότι θα κάνουν μια καλή πρόταση στην τουρκική ηγεσία για τη συμβολή της Ελλάδας μαζί με την Τουρκία στην ασφάλεια της περιοχής.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες με μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εφαρμόζει όλους τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ήμουν και είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας”, δήλωσε.

Ανέφερε ότι κατά την άποψή του  οι δυσκολίες τις Τουρκίας δεν πηγάζουν από το ότι είναι μια χώρα με υψηλό ποσοστό θρησκευόμενων μουσουλμάνων, αλλά ότι το πρόβλημα είναι το μέγεθος της Τουρκίας, ότι κάποιες ισχυρές χώρες στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η Τουρκία γίνει μέλος, δεν θα μπορούν να παίζουν τον ρόλο που παίζουν σήμερα. “Για να είμαστε ειλικρινείς και αληθείς, οι αριθμοί είναι που ενοχλούν και όχι το θρήσκευμα”, είπε ο κ. Κοτζιάς.

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: