Κλειδί η επίσκεψη του Ακιντζί στην Άγκυρα – Οι εξελίξεις θα περιμένουν μέχρι και την επιστροφή του από την Τουρκία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά την επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαΐου, θα υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον κ. Ακιντζί θεωρείται άτυπη, γνωριμίας και θα υπάρξει συνέχεια μετά την επάνοδο του τελευταίου από την Άγκυρα. Κι αυτό γιατί, πρώτο είναι επιθυμία της τουρκικής πλευράς να μην ξεκινήσει οτιδήποτε πριν από το ταξίδι αυτό του κ. Ακιντζί ενώ οι εκεί συζητήσεις του θεωρούνται κλειδί για την παρά πέρα πορεία.

Στις συζητήσεις στην Άγκυρα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Κατά πόσο, δηλαδή, θα αφεθεί να διαχειριστεί μόνος το κεφάλαιο διαπραγμάτευσης ή θα του ασκηθούν πιέσεις ( ή εκβιασμοί) για την προώθηση της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς Άγκυρας, πέραν από τις δημόσιες τοποθετήσεις, ήταν ο διορισμός του Οζντίλ Ναμί στη θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το διορισμό Ναμί ευνοούσαν παρασκηνιακά και εν δυνάμει μεσολαβητές στο Κυπριακό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μουσταφά Ακιντζί επιθυμούσε τη θέση του διαπραγματευτή να αναλάμβανε ο Τ/κ καθηγητής Αχμέτ Σοζέν, πλην όμως φαίνεται να έχει επιβληθεί ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους. Σημειώνεται ότι η επιλογή Ναμί προκάλεσε αντιδράσεις και στα κατεχόμενα, από το χώρο των συνεργατών του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συναντηθεί, λοιπόν σήμερα το απόγευμα με τον κ. Ακιντζί και αύριο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Άιντα έχει ανακοινώσει διά της εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δείπνο με Αναστασιάδη και Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, στο Λήδρα Πάλας ( ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απουσιάζει από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στη Μόσχα). Μετά το δείπνο θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να είναι εντός Μαίου. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος θα συναντηθεί και με τους διαπραγματευτές, θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα σκηνικό, εντατικών διαπραγματεύσεων με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας στο τέλος του 2015. Είναι γι αυτό που ο κ. Άιντα, όπως κι άλλοι εν δυνάμει μεσολαβητές, δεν ευνοούν την έναρξη συζητήσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για να μείνουν οι προσπάθειες επικεντρωμένες και απρόσκοπτες προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Με τις ευλογίες του Γιούνκερ

Μετά την έναρξη των συνομιλιών θα έλθει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τούτο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του χθες στην Χαραυγή.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Γιούνκερ σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λευκωσία, αμέσως μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να δώσει το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη διαδικασία αλλά και θα επιδιώξει ουσιαστικότερη εμπλοκή στις προσπάθειες για λύση.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στις τελευταίες δυο συναντήσεις που είχε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κομισιόν έχει ορίσει ως απεσταλμένο της στο Κυπριακό τον κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος δεν έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα ουσιαστικό ρόλο.

Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: