Καλύτερα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά …πάνε πολύ αργά




Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πολύ αργά, γράφει σε νέο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Τόσο αργά που είναι απίθανο η Αθήνα να δει γρήγορα τα χρήματα από τα πακέτα της Ευρωπαϊκής στήριξης που θα την βοηθήσουν να αποπληρώσει τις άμεσες ταμειακές της υποχρεώσεις.

Αν και η διάθεση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχει εμφανώς αλλάξει, το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή. Κι αυτό γιατί η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς βουλευτές που αντιστέκονται ολοένα περισσότερο στο ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, η όποια συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα καθιστά ικανή την ψήφισή της τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που κυβερνά στην Ελλάδα, όπως γράφει το άρθρο.

Κι όμως, αναφέρει η εφημερίδα, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η καγκελάριος, δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο. Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: Τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ. Ωστόσο, εξ’ αιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει.

Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στους Έλληνες μία ενδιάμεση χρηματοδότηση με το να αυξήσει το μέχρι τώρα όριο των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων, υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να δείξουν προθυμία στις διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει τόσο από πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, όσο και από πληροφορίες που διαρέουν μετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη Welt.

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο όμως, η ΕΚΤ πρόκειται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να γράψουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια στα βιβλία τους. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτραπεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για μία συμφωνία. Ήδη το 2012 η ΕΚΤ είχε παράσχει μια γέφυρα στους Έλληνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και το 2015.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: