Η Μέρκελ προειδοποίησε τον Αλέξη: Πρέπει να γίνει “πολλή δουλειά” ακόμα

Φωτογραφία ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα από τη Ρίγα ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας.

Μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι: «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

Η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των τριών ηγετών έγινε σε «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», πρόσθεσε η Μέρκελ. Όμως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει με τους θεσμούς. «Και πρέπει να γίνει πολύ πολύ εντατική δουλειά», πρόσθεσε η ίδια.

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε: «Η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρθηκαν απέναντι στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, όποτε υπάρξουν ζητήματα προς συζήτηση, όποτε χρειαστεί βοήθεια, να βοηθήσουν».

Η μπάλα είναι στην περιοχή της Αθήνας, δηλώνει ο επικεφαλής της Bundesbank

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν απλά να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές και εξαρτάται από την κυβέρνηση στην Αθήνα να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Ερωτηθείς για τις φωνές που ακούγονται εκτός Ευρώπης υπέρ του να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Βάιντμαν είπε: «Δεν μπορεί πάντα να είναι το θέμα απλά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

«Η προοπτική μιας διατηρήσιμης σταθεροποίησης της Ελλάδας είναι καθοριστική» είπε ο Βάιντμαν, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του έθεσε το Reuters ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) την επόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη της Γερμανίας.

«Αυτό απαιτεί βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες διοικητικές δομές. Και το ΔΝΤ έχει σωστά προτείνει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αστάθεια σε κάποιες χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των αποδόσεων για τα γερμανικά ομόλογα, ο Βάιντμαν εξήγησε ότι αυτό αντανακλά μια διόρθωση των υπερβολών.

«Η παρέκκλιση από αυτά τα επίπεδα ασυνήθιστα χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να βοηθήσει να οξυνθεί και πάλι η συνειδητοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών για τους κινδύνους» δήλωσε.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο σκεπτικισμός του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ήδη γνωστός, προσθέτοντας, ωστόσο: «Αναφορικά με την αξιοπιστία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μου φαίνεται ότι λίγο θα βοηθούσε εάν εκφράζονταν συνεχώς αμφιβολίες για μια ειλημμένη απόφαση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Βερολίνο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal