Η Λευκωσία καταγγέλλει την ανιστόρητη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη για την εισβολή και την κατοχή




Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την δήλωση του Αμερικανού πρέσβη που παραγνωρίζει και είναι σε πλήρη αντίθεση με ιστορικά γεγονότα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή αναφορά του Τζον Κόνιγκ ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πρωτίστως θέμα εισβολής και κατοχής.

«Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και σε μεγάλο βαθμό είναι τέτοιες δηλώσεις που για χρόνια εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα προς τις ΗΠΑ σε σχέση με τις δηλώσεις αυτές, σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόταν σε προσωπικές του θέσεις. Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά θα συζητηθεί το θέμα με την αμερικανική Κυβέρνηση.

«Μνημείο θρασύτητας» η δήλωση Κόνινγκ, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

«Μνημείο θρασύτητας και πρόκλησης» προς τον Κυπριακό λαό, το διεθνές δίκαιο και τα επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τη δήλωση του Αμερικάνου Πρέσβη στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ πως δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις το μεσημέρι, μετά από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, στην Αρχιεπισκοπή, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η δήλωση Κόνινγκ είναι επίσης «προσβολή για την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική».

Όπως είπε, δεν μπορεί να έρχεται ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Κύπρο και να αποδοκιμάζει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, μιλώντας ουσιαστικά για στρατιωτική κατοχή και ο Πρέσβης των ΗΠΑ να λέει ότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Πραγματικά είναι ντροπή» πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκεται σε μια νέα φάση, χαρακτήρισε θετική την εκλογή Ακιντζί στις παράνομες εκλογές, είπε όμως ότι κλειδί για τις όποιες θετικές εξελίξεις είναι η Τουρκία. «Αναμένουμε τη στάση της Άγκυρας τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες» είπε ο κ. Ομήρου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, την Τρίτη, είπε ότι «δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, γιατί μας παραπέμπει σε πενταμερή διάσκεψη».

Πρόσθεσε ότι στόχος της Άγκυρας είναι η εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων και η υποβάθμισή της, για να πει ακολούθως ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».

Αντέτεινε την εισήγηση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να να προσθέσει ότι «σε διεθνή φόρα δεν μετέχουν κοινότητες, μετέχουν κράτη διεθνώς αναγνωρισμένα».

Παράλληλα, ζήτησε από την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη θέση που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι δεν τίθεται για την Αθήνα θέμα συνέχισης εγγυήσεων. Είπε ότι θα πρέπει να αποταθούμε στους Βρετανούς για να δεσμευτούν για το ίδιο, ώστε η Τουρκία να ακολουθήσει υποχρεωτικά.

Παράλληλα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι η ώρα της δράσης και των πρωτοβουλιών, ενώ ζήτησε πιο ενεργή επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για τη λύση.

Κατέληξε, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ότι η διαδικασία επίλυσης πρέπει να μείνει στο πλαίσιο των ΗΕ, «αλλά θέλουμε την επικουρική συμβολή της ΕΕ, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής διαπίστωσαν «ταυτότητα αντιλήψεων, πέρα για πέρα».

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα αμφοτέρων να βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε «να πετύχουμε μια υποφερτή και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος».

Είπε ότι πραγματική επιθυμία είναι να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρου, η οποία, όπως ανέφερε, απασχολεί τόσο τους Ε/κ, όσο και του Τ/κ. «Οι μισοί Τ/κ έφυγαν από την Κύπρο» είπε, για να προσθέσει ότι η εισβολή και η κατοχή ταλαιπώρησε και τους Τ/κ.

Τάχθηκε παράλληλα υπέρ μιας σωστής και αμφοτεροβαρούς λύσης. «Πρέπει κάποιες υποχωρήσεις να κάνουμε και εμείς και οι Τ/κ, ούτως ώστε επιτέλους να φτάσουμε σε μια σωστή συμφωνία, όχι για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να λύσουμε το εθνικό μας θέμα» ανέφερε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «μπορούμε συνεργαζόμενοι να πετύχουμε κάτι».

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΑΚΟΜΑ: http://mignatiou.com/2015/05/aparadektos-o-amerikanos-presvis-den-theori-oti-to-kipriako-ine-provlima-isvolis-ke-katochis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: