Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι BRICS και τα bricks (τούβλα)




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ατυχήσαμε με την προκαταβολή του κ. Πούτιν, περί τα 5 δισ. την υπολογίζαμε, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να συμφωνηθεί η κατασκευή του αγωγού, να μπει ο θεμέλιος λίθος και μετά να αρχίσει η είσπραξη, αλλά ο καλός Θεός μάς ξαναχτύπησε την πόρτα. Την ώρα που όλοι μας στριμώχνουν, ο Σεργκέι Στόρτσακ μάς άνοιξε τον δρόμο στην ελπίδα και στο χρήμα (έστω και σε ρούβλια).

Εκτός λοιπόν της πρότασης να μας πληρώνουν οι Ρώσοι με ρούβλια όταν έρχονται για διακοπές, ο κ. Στόρτσακ πρότεινε στην Ελλάδα να συμμετέχει στη μεγάλη αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, που συνεπώς θα μετονομάσουν σε BRICS &G(reece).

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά υπήρξε ένα ξάφνιασμα, καθώς ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός είχε κάνει ένα 11μηνο σε ρωσική φυλακή το 2007 για κάποιους «χειρισμούς» με το χρέος της Αλγερίας προς τη Μόσχα. Το ξεπέρασε όμως και τώρα «τρέχει» τους BRICS. Eχουμε επιλογές εξάλλου.

Η Ελλάδα μπορεί να αρνηθεί την ιδιότητα του ισότιμου μέλους, καθώς θα είναι δύσκολο να πείσει τον κ. Ντράγκι να δώσει καμία δεκαριά δισ. δολάρια για να πληρώσουμε τη «συνδρομή» και να έχουμε έτσι τη χαρά να χρηματοδοτήσουμε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.

Πιο λογικό ακούγεται να ζητήσουμε χρηματοδότηση τώρα που έσφιξαν τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι εμείς χρειαζόμαστε καμιά 30αριά δισ. για κολατσιό, απλώς για να ξεπληρώσουμε κάτι χρωστούμενα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Και μάλλον δεν θα συμφέρει να δανειστούμε με σχεδόν πενταπλάσιο επιτόκιο για να απαλλαγούμε από τα πολιτικά «τοξικά» αλλά πιο φθηνά χρέη μας.

Αλλά η τράπεζα θα διαθέτει σχεδόν 30 δισ., όχι βεβαίως για υλοποίηση «κόκκινων γραμμών», αλλά για έργα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως στην Αφρική. Τανζανία, Σομαλία, Μάλι, Κονγκό… Το θέμα είναι να τους πείσουμε ότι θα καταστραφούν αν δεν συνταχθούν να μας βοηθήσουν να μη χρεοκοπήσουμε και παραδοθούμε στους «στρατηγικούς αντίπαλους» τους. Αλλά μήπως κι αυτοί δεν συμμετέχουν στο ΔΝΤ; Το πρόβλημα είναι ότι οι BRICS δεν είναι BRICKS και μόνο εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε, παριστάνοντας ότι δεν το ξέρουμε…

*Bricks = τούβλα

[email protected], www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: