Η κυβέρνηση δίνει δύσκολη μάχη για τις δόσεις… Στάση πληρωμών τον Ιούνιο;




Σε θρίλερ εξελίσσεται η πληρωμή των επικείμενων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι εάν οι δανειστές οδηγήσουν την κατάσταση σε οριακό σημείο, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις γιατί προέχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε δηλώνει στο MEGA ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις του Ιουνίου.

“1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Η δήλωση του Νίκου Βούτση έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς έρχεται δύο ημέρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, τον οποίο προειδοποίησε ότι η χώρα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου στο Ταμείο.

Και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε κάποια φάση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλλημμα της πληρωμής μισθών και συντάξεων ή των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιλέξει να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αισιόδοξοι, πάντως, για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκαν οι υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης και ο Δημήτρης Μάρδας.

“Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα τελειώσουμε. Δύο είναι τα σημεία αιχμής αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω κατά πόσο αυτά τα δύο σημεία είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια αποτυχία της όλης διαπραγμάτευσης. Έχοντας υπόψιν ότι είμαστε σύμφωνοι σε ένα σύνολο της τάξης του 85% και 90 δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν το 10% να αναστείλει τη συμφωνία που ετοιμάζεται εδώ και καιρό και με πάρα πολύ δουλειά”, είπε ο κ. Μάρδας.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης επισήμανε:

“Συνεχίζουμε σταθερά να δουλεύουμε στην ιδέα του να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός. Είναι γνωστά τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει θέσεις τις κόκκινες γραμμές και ταυτόχρονα είναι γνωστά τα θέματα στα οποία δουλεύουμε μεθοδικά να υπάρξει σύγκλιση απόψεων το συντομότερο δυνατό”.

Πόσα χρήματα πρέπει να πληρωθούν το καλοκαίρι

Στις 5 Ιουνίου πρέπει να πληρωθούν 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 του μήνα η δόση των 344 εκατ., άλλα 573 εκατ. στις 16 Ιουνίου και επιπλέον 344 εκατ. ευρώ στις 19 του μήνα.

Τον Ιούλιο υπάρχει άλλη μία δόση 458 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο και στις 20 του μήνα η δόση μαμούθ για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και στις υπόλοιπες Κεντρικές Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επιπλέον, στις 20 Αυγούστου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: