Η Ισπανία πώλησε για πρώτη φορά 5ετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο




Αρνητικά επιτόκια σε δημοπρασία δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμης διάρκειας, απόλαυσε την Πέμπτη η Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, καταδεικνύοντας ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών προς την οικονομία της χώρας, τρία χρόνια μετά που έφθασε κοντά σε ένα σχέδιο διάσωσης.

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών πώλησε 5ετή ομόλογα, αξίας €885 εκατομμυρίων με το μέσο ποσοστό απόδοσης στο -0,286%, αναφέρει σε ανακοίνωση η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, που η χώρα είχε εξασφαλίσει ένα αρνητικό επιτόκιο σε μεσοπρόθεσμο χρέος.

Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι οι επενδυτές είναι απόλυτα σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να κατέχουν ισπανικά ομόλογα.

Η οικονομική παραγωγή της Ισπανίας ανακάμπτει ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης, αν και η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλά και κοντά στο 24%.

Σε πώληση του βραχυπρόθεσμου χρέους στις 7 Απριλίου, η Ισπανία είχε εξασφαλίσει το πρώτο αρνητικό επιτόκιο στην ιστορία της, μέσω της δημοπρασίας χρεογράφων εξάμηνης διάρκειας.

Κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης εκδώσει πρόσφατα πενταετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο.

Το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας άλλαζε χέρια στο 1,93%. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της Τετάρτης του 1,895%, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα κινδύνου στα οποία έφθασε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης το 2012.

(ΚΥΠΕ – AFP/ΚΣΤ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: