Οι εξωγήινοι φταίνε! Ο Πρέσβης της συγκάλυψης της Τουρκίας




Του Κώστα Βενιζέλου

Το Κυπριακό μπορεί τελικά να είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης εξωγήινων, διαφορά μεταξύ ούφο. Ιστορικά δεν αποδεικνύεται, πάντως, ότι προέκυψε από την κόντρα Λευκωσίας-Λεμεσού, ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, βουτυρομπεμπέδων και αλανιών, τον εμφύλιο στη Νομική Υπηρεσία, αλλά μπορεί οποιοσδήποτε να επικαλεστεί έναν από τους πιο πάνω λόγους για να κτίσει τη δική του θεωρία.

Τι είναι τελικά το Κυπριακό το απαντά ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης, Τζον M. Κόνινγκ, ο οποίος έχει ενδιατρίψει στο θέμα ενόψει και της μετάθεσής του στη Διπλωματική Ακαδημία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος», είπε γνωρίζοντας ασφαλώς τι θα ακολουθούσε. Το «αυτό είναι και ας σας αρέσει» είναι ίδιον μιας νοοτροπίας που εδράζεται στη λογική του αυτοκράτορα που απευθύνεται στους υπηκόους του.

Βεβαίως και τα όσα ανιστόρητα διατυπώνονται κατά καιρούς θα πρέπει να στηρίζονται σε επιχειρήματα και να τεκμηριώνονται, έστω και εάν απέχουν από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Γιατί ο ισχυρισμός ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής-κατοχής μπορεί να ισχύσει μόνο εάν θέλει κάποιος να συγκαλύψει την Τουρκία. Ασφαλώς διαφορετικής μορφής ήταν πριν το 1974 οι συζητήσεις για το Κυπριακό και άλλη διάσταση πήρε μετά, όταν μια χώρα, η Τουρκία, εισέβαλε στο νησί και έκτοτε κατέχει παράνομα διά του στρατού της τμήμα του νησιού. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η επίλυση στη βάση της ατζέντας που συζητούσαν Κληρίδης και Ντενκτάς (προ του ’74), αλλά η άρση της κατοχής. Η θέση που διατυπώθηκε από τον απερχόμενο πρέσβη είναι σαν ένας Αμερικανός αστυνομικός να βρεθεί στο δικαστήριο όχι γιατί σκότωσε, για παράδειγμα, έναν Αφροαμερικανό, αλλά επειδή προηγήθηκαν δυο ανεπιτυχείς απόπειρες πριν οι σφαίρες του τον πλήξουν θανάσιμα. «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής» είπε και επιχειρηματολόγησε: Δεν θα βρεθεί Τ/κ να το υποστηρίξει τούτο. Αυτό σημαίνει κατάργηση της πραγματικότητας;

Ο κ. Κόνινγκ σαφώς και δεν ενδιαφέρεται για το τι θα ακολουθήσει των όσων ισχυρίζεται. Υπενθυμίζεται εκείνη η αμίμητη ανάρτηση στο Twitter με την οποία συνέδεε εμμέσως την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα με τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ. Οι όποιες διευκρινίσεις δόθηκαν στη συνέχεια ήταν μάλλον για το θεαθήναι, καθώς σημασία έχει πάντα η πρώτη εντύπωση, το πρώτο μήνυμα.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε γράψει τον Απρίλη του 2011, με άλλη ευκαιρία και αφορμή, στα ΝΕΑ των Αθηνών, πως «η Ιστορία είναι αμερόληπτη, οφείλει να τείνει προς την αντικειμενική γνώση, να λαμβάνει υπόψη και την άλλη πλευρά. Η Ιστορία καλά κάνει, αλλά η μνήμη και των λαών και των ατόμων έχει δική της λογική και δεν είναι ούτε δικαίωμα ούτε καθήκον, ούτε έχει ανάγκη από εργολάβους να την κατασκευάζουν κατά το δοκούν».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: