Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο λέει ο Σουλτς – Spiegel: «Χαμένα μαύρα χρήματα»




Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus και στους δημοσιογράφους(D. Goffart και H.J. Moritz) ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, παραδέχεται ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο» κι ότι «η Ε.Ε. χρειάζεται βελτιώσεις», τάσσεται υπέρ της δικαιότερης κατανομής προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε..

Σε αναφορά του στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει έργο» κι ότι, «αν δεν το κάνει, θα οδηγήσει τη χώρα στο περιθώριο». Θεωρεί ότι «ακόμη δεν υπάρχει ευδιάγνωστη, ξεκάθαρη γραμμή», «αν όμως», υποστηρίζει, «εφαρμόζονταν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα θα είχε τη βάση για ένα καλό μέλλον».

Επίσης στο Focus, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα καταρρέει», ο Ferry Batzoglou υποστηρίζει ότι «το λάθος ξεκίνημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήξει τις ελληνικές επιχειρήσεις» κι ότι έτσι «επιταχύνεται η οικονομική πτώση». Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος δηλώνει: «Δεν βλέπουμε κανέναν εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, κανένα κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα. Φοβάμαι ότι το τρένο έχει εκτροχιαστεί». Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώνεται και στον τουρισμό, οι προβλέψεις για φέτος είναι χειρότερες από τις περυσινές, τονίζει το ρεπορτάζ.

«Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι τη χρεοκοπία. Εάν η Αθήνα δε δράσει, τότε τέρμα», σημειώνει ρεπορτάζ του Focus online (Antonia Schäfer), κάνοντας λόγο για «αντίστροφη μέτρηση πριν το Grexit» και για την κρισιμότητα της επόμενης εβδομάδας. Άλλο ρεπορτάζ του Focus online καθώς και της Standard online, πάντως, επισημαίνουν ότι δε διαφαίνεται επίτευξη οριστικής συμφωνίας στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥπΟικ. την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία, όπως σημειώνουν, δε θα είναι «αποφασιστικής σημασίας».

Σε συνέντευξη τους στην SZ online (και στους Marc Beise und Andrea Rexer) οι γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι Marcel Fratzscher και Lars P. Feld καταθέτουν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, για την ευρωπαϊκή οικονομία και την πορεία της Ελλάδας. Και οι δύο συμφωνούν ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ συνιστά «αναγκαίο κακό». O Fratzscher θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση έχει «μέχρι στιγμής δώσει εντελώς λάθος μηνύματα» κι ότι «δεν αντιλαμβάνεται ότι οι εχθροί της δε βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, αλλά στις χρηματαγορές», ενώ θεωρεί ότι «έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα την οδηγούσε στην κατάρρευση».

Ο Feld υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κι ότι δε μπορεί να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι τυχόν Grexit θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για την Ελλάδα απ’ ότι για την ευρωζώνη.

Ρεπορτάζ του Spiegel (Manfred Ertel) με τίτλο «Χαμένα μαύρα χρήματα» αναφέρεται στο νομοσχέδιο που προωθεί ο ΥπΟικ. Βαρουφάκης σχετικά με την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου. Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια αφήσει αναξιοποίητη την προσφορά βοήθειας εκ μέρους των ελβετικών αρχών προκειμένου να αποκαλυφθούν Έλληνες φορολογικοί παραβάτες, κυρίως «λόγω ανικανότητας των ελληνικών αρμόδιων αρχών αλλά και έλλειψης σχετικής πολιτικής βούλησης» (και online).

Σε άρθρο γνώμης του στο Focus, ο εκδότης του περιοδικού Helmut Markwort κάνει λόγο για «περιττή και επικίνδυνη τοποθέτηση» του Γερμανού Προέδρου Gauck στο θέμα των διεκδικούμενων πολεμικών επανορθρώσεων από τη Γερμανία και τον κατηγορεί για το ρόλο του «διαιτητή» που ανέλαβε έναντι «των κινήσεων αντιπερισπασμού της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, σε ρεπορτάζ των Horand Knaup, Ann-Katrin Mόller, Gordon Repinski, Christoph Schult στον Spiegel με τίτλο «Βυθίζοντας πλοία» ασκείται κριτική στα σχέδια της Ε.Ε. να καταπολεμήσει τη λαθραία μεταφορά προσφύγων στη Μεσόγειο με στρατιωτικές επιχειρήσεις αναχαίτισης των σκαφών των διακινητών αντί, όπως σημειώνεται, να καταστρώσει ένα σχέδιο δικαιότερης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: