Η εντυπωσιοθηρία δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης




Του Κώστα Βενιζέλου

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συζητούνται από καταβολής Κυπριακού. Προτάσσονται δήθεν για να διευκολύνουν τη διαδικασία, τις πλείστες όμως φορές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κινητικότητας ή για επίτευξη προόδου όταν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα.

Στο πλαίσιο του Κυπριακού, έχουν σημασία τα ΜΟΕ μόνο εάν αποσκοπούν στη δημιουργία συνθηκών για ανάδειξη και επίτευξη του ενιαίου της χώρας. Τα ΜΟΕ έχουν σημασία, εάν, σωρευτικά, διευκολύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, βελτιώνουν το κλίμα, ενισχύουν το στόχο της λύσης ( όχι της όποιας λύσης) και προετοιμάζουν το έδαφος για να λειτουργήσει η χώρα, μετά τη συμφωνία, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και δυο κυρίαρχες οντότητες.

Οι μέχρι σήμερα δυσκολίες για εφαρμογή ΜΟΕ συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί αυτό ακριβώς που πρέπει να αποφευχθεί. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει διαχρονικά μέτρα που αποσκοπούν, όχι στην αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου αλλά στην «καλή γειτονία» και στην ομαλοποίηση σχέσεων δυο κυριάρχων οντοτήτων.

Οι συζητήσεις σήμερα για λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την επικράτεια σε ποια βάση διεξάγονται; Δεν είναι μεταξύ δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους; Σε επίπεδο συμβολισμού ποιος θα είναι, π.χ. ο διεθνής κωδικός για τα κατεχόμενα; Θα είναι το +357 ή διαφορετικός; Παρόμοια ερωτήματα, τηρουμένων των αναλογιών, τίθενται και για τη λεγόμενη ενοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Θα είναι με τους ταπεινωτικούς όρους της εποχής του Μαρί; Ακόμη και στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων δίνεται με τη λειτουργία νέων διόδων η εντύπωση πως προκαλούνται ρήγματα στη γραμμή κατοχής ( πάντως σημειολογικά, όπως στήνονται και λειτουργούν, δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για συνοριακούς σταθμούς). Το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι η διάνοιξη περισσότερων διόδων, αλλά η άρση της κατοχής που δημιούργησε τη γραμμή και την συντηρεί.

Η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση μέσω της διαχωριστικής γραμμής τον Απρίλιο του 2003, απέδειξε πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι η τουρκική κατοχή. Συνεπώς, τα ΜΟΕ σήμερα θα είναι χρήσιμα μόνο εάν διευκολύνουν τη ζωή των Ε/Κ και των Τ/Κ και όχι να συζητούνται ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος σε κράτος, έστω και τύπου Ταϊβάν, και οδηγούν σε λύση με δυο χωριστές κυρίαρχες οντότητες, που θα είναι ανεξάρτητες ή θα ενωθούν στο πλαίσιο μια συνομοσπονδίας υπό τουρκική επικυριαρχία. Αυτός είναι και ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας. Έχουμε κάθε λόγο να μην τη διευκολύνουμε.

Εάν το κλίμα είναι τόσο καλό και οι προοπτικές για λύση αυξημένες, δεν χρειάζονται ΜΟΕ, και μάλιστα του πιο πάνω τύπου. Λύση χρειαζόμαστε. Και λύση, που δεν θα καταστήσει τη χώρα όμηρο της Τουρκίας. Η εντυπωσιοθηρία δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει άλλη προσέγγιση, ουσιαστική και αποτελεσματική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: