Η δόση του ΔΝΤ και τα ακροβατικά με τα χρήματα του Ταμείου




Η χρεοκοπημένη Ελλάδα κάνει ακροβατικά με τα χρήματα του ΔΝΤ [Klammes Griechenland jongliert mit IWF-Geld, WELT], καθώς με δημοσιονομικό τέχνασμα η ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει για τη μεταφορά των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ σε δικό της λογαριασμό έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος λογαριασμός θα πρέπει σε ορισμένες εβδομάδες να γεμίσει και πάλι. Όσον αφορά τους δήμους και τις αρχές, η κυβέρνηση συγκέντρωσε επιπλέον μέχρι τώρα 600 κατ. Ευρώ για να εξακολουθεί να εξυπηρετεί το χρέος της.

Στη διαμάχη για τις μεταρρυθμίσεις με την Ευρωζώνη ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schäuble δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο: «Ο χρόνος περνά», είχε δηλώσει. Η ελληνική κυβέρνηση μεταβίβασε τα 750 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα προς το ΔΝΤ. Προκειμένου να τηρηθεί η ημερομηνία αποπληρωμής προς το ΔΝΤ, η ίδια η κυβέρνηση έδωσε ούτως ειπείν δάνειο στον εαυτό της, καθώς τα μέλη του ΔΝΤ διατηρούν εκεί δύο λογαριασμούς. Στον ένα βρίσκονται οι καταθέσεις της χώρας όσον αφορά το Ταμείο, στην περίπτωση της Ελλάδας περίπου 1,36 δις ευρώ.

Ο δεύτερος λογαριασμός αποσκοπεί για περίπτωση ανάγκης. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέφυγε στο λογαριασμό – ο οποίος θα πρέπει να γεμίσει και πάλι. Επιπλέον κινητοποίησε 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το περιστατικό αποδεικνύει πόσο άμεσα η χώρα χρειάζεται περαιτέρω δανειακή βοήθεια του ΔΝΤ και των εταίρων της Ευρωζώνης. Και μία ακόμα συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν έφερε καμία οριστική λύση. Ο Schäuble δήλωσε χθες: «Στην υπόθεση οι πρόοδοι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη βελτίωση του κλίματος».

Επίσης: «Αποπληρωμή του χρέους: Τα χρήματα της Ελλάδας για το ΔΝΤ προήλθα από τον λογαριασμό του ΔΝΤ» [Schuldenrückzahlung: Griechenlands Geld r den IWF kam von IWF-Konto, welt.de/ Reuters/dpa], «Κόλπα από την Ελλάδα- Η Αθήνα καταβάλει το χρέος του ΔΝΤ – με χρήματα του ΔΝΤ» [Tricks aus Griechenland: Athen bezahlt IWF-Schulden – mit Geld vom IWF, handelsblatt.com/ Reuters/dpa] «Η δημιουργική κυκλοφορία χρήματος της Ελλάδας» [Griechenlands kreativer Geldkreislauf, Handelsblatt]

«Ευρισκόμενη σε μεγάλη ανάγκη, η ελληνική κυβέρνηση αδειάζει ένα ταμείο με χρήματα για την αντιμετώπιση καταστροφών» (In höchster Not leert die griechische Regierung eine Kasse für Katastrophen). Για να αποδείξει τη δραματική οικονομική ανάγκη της χώρας με εύγλωττο τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε τη δόση του ΔΝΤ με χρήματα από ένα ταμείο, το οποίο η Ελλάδα δημιούργησε στο ΔΝΤ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η Αθήνα λέγει ότι με αυτόν τον τρόπο απετράπη η πιθανή χρεοκοπία της χώρας.

Η πληρωμή όμως έγινε εις βάρος των οικονομικών της αποθεμάτων. «Αν αύριο υπάρξει μία πλημμύρα ή ένας σεισμός, δεν θα έχουμε χρήματα», λέγεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ συναίνεσε στη διαδικασία. Η Ελλάδα υποχρεούται να ξαναγεμίσει το λογαριασμό, γεγονός που αυξάνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ για το μήνα Ιούνιο στα 2,2 δις Ευρώ. Στο μεταξύ η ΕΚΤ αύξησε χθες τα διαθέσιμα έκτακτα κεφάλαια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 1,1 δις Ευρώ στα 80 δις συνολικά. [CERSTIN GAMMELIN/ SZ, και online].

«Οι Έλληνες μαζεύουν χρήματα για το ΔΝΤ από έκτακτο λογαριασμό έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ» (Griechen kratzen Geld für IWF von IWF-Notfallkonto). Η Ελλάδα πλήρωσε υποχρεώσεις της ύψους 756 εκ. Ευρώ προς το ΔΝΤ αξιοποιώντας ένα λογαριασμό που διατηρεί στο ΔΝΤ για έκτακτες ανάγκες. Πρόκειται για λογαριασμό που επινόησε το ΔΝΤ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποσκοπεί στη γεφύρωση προσωρινών ταμειακών προβλημάτων. Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να ξαναγεμίσει χρήματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε.

Στο μεταξύ η Αθήνα συγκέντρωσε περί τα 600 εκ. Ευρώ από διάφορους κρατικούς φορείς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς για πόσο χρόνο ακόμα η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέτει χρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ως επιτυχία. Πάντως, η δήλωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στη δέσμευσή της που προκύπτει από τη λαϊκή εντολή» δεν δείχνει μεγάλη διάθεση συμβιβασμού. Τέλος, το ΔΣ της ΕΚΤ συζήτησε χθες προτάσεις για αύξηση των εγγυήσεων που θα πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να λαμβάνουν τα έκτακτα κεφάλαια του μηχανισμού Ela, χωρίς όμως να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ειδικοί του τραπεζικού χώρου εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. [FAZ με πρακτορεία]

«Η Αθήνα βάζει χέρι στα διαθέσιμα έκτακτης ανάγκης» [Athen greift Notreserven an] επισημαίνουν Focus και Stern online. Τo Focus online αναφέρει επίσης ότι το Eurogroup επιθυμεί γρήγορα την επίτευξη συμβιβασμού [Eurogruppe will schnell Kompromiss]. «Εκατοντάδες δήμαρχοι στην Ελλάδα αρνούνται να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στο δημόσιο» [Hunderte Bürgermeister verweigern Zahlungen an Staatskasse] σημειώνει πρακτορειακό τηλεγράφημα (rtr) στην NZZ online.

«Το ταχυδακτυλουργικό κόλπο της Ελλάδας» (Griechenlands Zaubertrick). Η Ελλάδα ουσιαστικά δεν πλήρωσε το χρέος της προς το ΔΝΤ, αλλά καθυστέρησε το χρόνο καταβολής του. Το ότι με την «πληρωμή» αυτή δεν λύνεται κανένα πρόβλημα φαίνεται και από τον υπολογισμό των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού κράτους, τα οποία εκτιμώνται στα 90 εκ. Ευρώ. Μόνο το Μάιο θα πρέπει να πληρωθεί 1,7 δις Ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. Η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ είναι ολοένα και περισσότερο τεταμένη. [Die Presse].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: