Οι δανειστές …βλέπουν «μαύρη τρύπα» 1 δισ. και ζητούν πρόσθετα μέτρα – Στον αέρα η συμφωνία;




Σκληρές απαιτήσεις εξακολουθούν να προβάλλουν οι δανειστές για να πουν το “ναι” στη συμφωνία με την Αθήνα, με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις σε όλα τα επίπεδα.

Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Σταθάκη, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπου -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- διαπιστώθηκε μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σημαντική απόσταση που απομένει για να είναι ορατή μια συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση που εμποδίζει τη συμφωνία αφορούν

  • Στο δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να μιλούν πλέον για “μαύρη τρύπα” περίπου στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει πρόσθετα μέτρα ή να προβεί σε περαιτέρω περιστολή δαπανών.
  • Στον ΦΠΑ, όπου δίδεται… διπλή μάχη τόσο για το ύψος των συντελεστών (η Αθήνα πιέζει για 15%-16% και οι δανειστές για 18%) όσο και για το εύρος προϊοντων που θα μπουν στις δύο κατηγορίες, με την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθεια να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου, και βιβλία
  • Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό / συντάξεις, με τις πληροφορίες να φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να τηρούν πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας στο μνημονιακό μοντέλο.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, “κλειδί” για το ύψος του οποίου θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου η ελληνική πλευρά αναμένει κάποιου είδους θετικό σήμα ώστε να χαλαρώσει τη στάση της η ΕΚΤ, οι διαβουλεύσεις και οι επαφές θα είναι συνεχείς το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες Μανώλη Σπινθουράκη, πάντως, με βάση τις συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο EuroWorking Group, η Αθήνα αναμένεται να ακούσει τη Δευτέρα κάποια καλά λόγια, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της. Πολλοί, μάλιστα, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει μεγάλη αισιοδοξία, όπως μετέδωσε ο Μ. Σπινθουράκης.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ είναι σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, ενώ ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε το μήνυμα ότι η γερμανική πλευρά προσέρχεται στη συνεδρίαση της Δευτέρας με χαμηλές προσδοκίες.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το πρωί από τη Βουλή μήνυμα στους δανειστές, ότι αν δεν επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση για συμφωνία, θα είναι σαν να δολοφονούν την ελληνική δημοκρατία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: