ΦΠΑ 15% με πιστωτική, ΦΠΑ 18% με μετρητά, ανακοίνωσε ο Βαρουφάκης




Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αγκάθια στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, παραδέχθηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, όχι σε επίπεδο μείωσης των συντάξεων, αλλά εξορθολογισμού των ορίων ηλικίας. Το πρώτο βήμα, είπε, θα πρέπει να γίνει βάζοντας ένα τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις . «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένας τραπεζικός με παχυλή σύνταξη στα 57 του χρόνια, και να τον πληρώνει ο λαός, επειδή οι τράπεζες τον ώθησαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην του πληρώνουν το μισθό» ανέφερε ο κος Βαρουφάκης.

Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις, και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και να τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: