Φόροι… ανάσα για τη φτωχολογιά




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Παρακολουθώντας την περιπέτεια του ύψους του ενιαίου ΦΠΑ, θυμήθηκα την ιστορία της καλύβας του Χότζα. Καμιά αλλαγή σε ΦΠΑ, όχι νέους φόρους, οι φόροι είναι υφεσιακά μέτρα έλεγε, σωστά, η κυβέρνηση.

Μετά άρχισε το μασάζ, ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός, ότι δίνεται η μάχη για ΦΠΑ στο 16%. Εγινε μια παύση και μετά σκάει η είδηση ότι το ΔΝΤ υποτίθεται ζήτησε ΦΠΑ στο 23%. Νέο μασάζ, ότι η κυβέρνηση ξαναδίνει μάχη και είναι σίγουρη ότι θα «επιτύχει» ενιαίο ΦΠΑ στο 19%-20%.

Οπως με την καλύβα που δεν χώραγε η οικογένεια του χωρικού. Και ο Χότζας έδωσε τη λύση: τον συμβούλεψε να βάλει μέσα πρώτα τον γάιδαρο, μετά την αγελάδα και τελικά τον σκύλο. Και αφού δεν μπορούσε να πάρει ανάσα κανείς, η συμβουλή του Χότζα στον χωρικό να βγάλει έξω τον σκύλο, έκανε την καλύβα να μοιάζει με ευρύχωρο σαλόνι.

Οπότε, ξέρετε τώρα, αν ακούσετε καμιά πληροφορία ότι το ΔΝΤ ζητά ΦΠΑ 30%, θα πανηγυρίσουμε νέο θρίαμβο με τον ΦΠΑ στο 25% και βάλε. Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει όνομα, οπότε δεν θα μας τον θυμίζει τίποτα άλλο εκτός από το ακριβώς ίδιο ποσό που θα καταβάλλουμε στην Εφορία, ενώ και η έκτακτη εισφορά θα πλήξει τους «πλούσιους», αυτούς δηλαδή που ακόμη έχουν στοιχειώδη εισοδήματα. Ενα γνήσιο υπαρκτο-σοσιαλιστικό μέτρο: Αναδιανομή της φτώχειας.

Με φορολογικά όπλα όμως θα παταχθεί και ο τουρισμός. Οι άθλιοι αυτοί που θέλουν να μας κάνουν γκαρσόνια της Ευρώπης. Θα τους εξοντώσουμε με τέτοιους φόρους, που θα είναι πιο φθηνό το Πριγκιπάτο του Μονακό. Ας κάνουν σερβιτόρο τους τον πρίγκιπα Αλβέρτο, που έχει και έξοδα τώρα με τα δίδυμα. Ακούμε ότι το ψωμί και το γάλα θα μείνουν σε μικρή κλίμακα ΦΠΑ, ενώ θα φθηνύνουν τα αυτοκίνητα, οι smart TV και άλλα τέτοια είδη.

Ολα αυτά είναι κέρδη για την απλή ελληνική οικογένεια, που στρώνει γάλα και Apple για πρωινό, ψωμί και Samsung για απογευματινό με λίγο foie gras… Και έχουμε πλέον όλοι πειστεί. Δεν έχει σχέση με παλιές φοροεπιδρομές. Είναι φόροι? ανάσα για τη φτωχολογιά.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: