Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… ο “κακός μπάτσος” της διαπραγμάτευσης




Πώς η ΕΚΤ πήρε τον ρόλο του κακού στο ελληνικό δράμα γράφει η Telegraph –η ΕΚΤ, παρόλο που επισήμως δεν συμμετέχει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, προέβη σε μία σειρά μεροληπτικών κινήσεων από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κρίσιμες στιγμές, “η ΕΚΤ μετατρέπεται σε ενεργό πολιτικό παίκτη”, σημειώνει ο Jacob Funk Kierkegaard του Ινστιτούτου  Peterson στην Ουάσιγκτον προσθέτοντας πως στόχος της είναι να κάνει τους απείθαρχους πολιτικούς της ευρωζώνης να κάνουν πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκαναν και οι απειλές στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αποτελούν εξαίρεση. [How the European Central Bank became the real villain of Greece’s debt drama. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τη μτφ της Ελένης Παπακωνσταντίνου  (ΓΤΕ Λονδίνου)]]

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές κινούνται με αργό ρυθμό, ενώ οι φόβοι παραμένουν για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Katie Allen στη Guardian με τίτλο “Eurozone pins hope on long-awaited economic rebound”. Αν και η ΕΚΤ προσπαθεί να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στις γειτονικές χώρες της ευρωζώνης, οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον προφανή κίνδυνο τόσο για τις χώρες της περιφέρειας όσο και για την ίδια τη νομισματική ένωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: