Του Αθανάσιου Γκαβού, ΚΥΠΕ

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που επαναρχίζουν δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου LGR κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή την εκδήλωση για τα 60χρονα του Αγώνα της ΕΟΚΑ και τα 20χρονα του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε αρχικά ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν από το σημείο που σταμάτησαν οι συνομιλίες τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων όπου οι πλευρές θα προσπαθήσουν να σμικρύνουν τις διαφορές επί όλων των κύριων πτυχών του Κυπριακού προβλήματος. «Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και στοιχείων εδαφικού και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στη δεύτερη περίοδο όπου τελικά θα μπούμε στην ευθεία των πάρε-δώσε», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις επί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι «άλλο η ουσία, άλλο τα ΜΟΕ». Σημείωσε ότι δε θέλει κανείς «να χαθεί χρόνος στις επί της ουσίας διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ ή για οποιεσδήποτε άλλες παρελκυστικές ενέργειες».

Συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες έχουν χρόνο να διαθέσουν να συζητούν μεταξύ τους ΜΟΕ και ότι το ίδιο μπορεί να κάνουν από τις πλευρές άλλοι εκπρόσωποι των κοινοτήτων χωρίς απαραιτήτως να είναι οι διαπραγματευτές σε ένα παράλληλο χρόνο και χωριστά από τις προσπάθειες για την ουσία. «Ξεκινούμε με τα μικρά και προχωρούμε προς τα μεγάλα και είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται σε θέματα ΜΟΕ βοηθά την ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις για να είναι καλύτερες και οι συνθήκες των επί της ουσίας διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση της δέσμης συγκλίσεων Ταλάτ-Χριστόφια, ο υπουργός απάντησε ότι τόσο αυτή όσο και η δέσμη συγκλίσεων Έρογλου-Χριστόφια βρίσκονται στο τραπέζι, έχουν εξαντλητικά συζητηθεί στους προηγούμενους γύρους των διαπραγματεύσεων και έχουν εντοπιστεί οι οποιεσδήποτε νέες διαφορές λόγω των έκτοτε αλλαγών. «Δε νομίζω ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, γιατί με βάση όσα έγιναν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εκείνα που απομένουν ακόμα να επιλυθούν εκεί θα στραφεί η προσοχή μας αυτή τη φορά», απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Διέψευσε τα περί πιέσεων του αγγλοαμερικανικού παράγοντα για σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι η ποιότητα της λύσης και όχι η διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Εκτίμησε ότι ούτε ξένος παράγοντας υποτιμά την ανάγκη ευνοϊκών συνθηκών ώστε να πραγματοποιηθεί πρόοδος και το γεγονός ότι εκεί πέφτει αυτή τη στιγμή η έμφαση, ιδιαίτερα μετά την «εκλογή» Ακιντζί. «Καμία προσπάθεια να υπάρξει πίεση όσον αφορά τον χρόνο δε θα είναι παραγωγική και δε θα βοηθά και δε μας έχει πει κανένας για θέμα χρόνου», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς από τον δημοσιογράφο του LGR να σχολιάσει τον στόχο που έθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί για συμφωνία έως το τέλος του έτους και τις εκτιμήσεις περί δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες την άνοιξη του 2016, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε: «Μακάρι να δημιουργείται πρόοδος κατά τις συνομιλίες, η οποία θα καθορίσει και το τέλος της πορείας μέχρι το τέλος του χρόνου και γιατί όχι. Μπορεί να βρεθεί και πριν από το τέλος του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί να πάρει και μήνες μετά το τέλος του χρόνου. Επαναλαμβάνω ότι η ποιότητα της λύσης που πρέπει να είναι διαρκής και λειτουργήσιμη δεν μπορεί να παραμερίζεται μπροστά στις σκοπιμότητες της ταχύτητας. Εάν έχουμε πολιτική βούληση να παράγουμε θετικά αποτελέσματα προϊούσης της διαπραγμάτευσης, τότε δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ουσιαστική πρόοδο εντός του ‘15».

Σε ερώτηση για τον διορισμό του κ. Ναμί στη θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αναφορές περί τουρκικής υπόδειξης, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η απόφαση θεωρείται εσωτερική υπόθεση των Τουρκοκυπρίων και είναι σεβαστή. «Δε θέλουμε να σχολιάσουμε, δημοσίως τουλάχιστον, ποιος υπέδειξε και ποιος αποφάσισε και ποιου η επιρροή ασκήθηκε. Οφείλω όμως να υπενθυμίσω ότι ο κ. Ναμί εργάστηκε υπέρ της θετικής κατάληξης της κοινής διακήρυξης του Φεβρουαρίου του 2014», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι έχει την ακράδαντη πεποίθηση ότι θα υπάρξει η ανάμιξη της ΕΕ όταν μπούμε σε σοβαρή πορεία διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να επιβλέψουν έτσι ώστε η νέα κατάσταση που θα προκύψει μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και λειτουργήσιμη εντός της ΕΕ. Συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών:

«Όταν λέμε ανάμιξη δεν εννοούμε να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά μπορεί κάλλιστα η ΕΕ να παράσχει τις απαιτούμενες συμβουλές και υποδείξεις, εκτός από το τραπέζι των συνομιλιών». Διέψευσε δε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η Βρετανία έχει προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια επί αυτού του θέματος, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Στο ερώτημα πού βασίζεται η αισιοδοξία του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι πρέπει να γίνεται σωστή διάγνωση όχι της «εκλογής» Ακιντζί, αλλά των λόγων για τους οποίους τον ψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι. «Οι λόγοι που τον ψήφισαν στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα», είπε. «Πέραν της επιθυμίας τους για λύση του Κυπριακού, το κυριότερο μήνυμά τους είναι ότι δεν επιθυμούν να απορροφηθούν από την Τουρκία και επιθυμούν να έχουν ένα κυπριακό μέλλον. Αυτό το μήνυμα και μόνο η δική μας κοινότητα πρέπει να συλλάβει και να ανταποκριθεί ανάλογα.

»Όταν η Τουρκία γυρίζοντας τον κόσμο περνά το μήνυμα ότι θέλει λύση και γρήγορα και την υποστηρίζει κτλ κτλ ανεξαρτήτως των οδηγιών που δίνει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, κερδίζει κάποιες εντυπώσεις που έχουν σημασία. Έχουν σημασία διότι αν θέλει να κάνει τις συνομιλίες να αποτύχουν τις επιτρέπουν αυτές οι εντυπώσεις να βρει στήριξη για το λεγόμενο Σχέδιο Β’ που πάντα είχε κατά νου η τουρκική πλευρά, τα δύο ξεχωριστά κράτη και τη διχοτόμηση και το διαζύγιο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Τουρκία να κερδίζει τις εντυπώσεις και η ‘εκλογή’ Ακιντζί ήταν μία επιπρόσθετη θετική εντύπωση για καλωσόρισμα από τη διεθνή κοινότητα.

»Εμείς δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι, να εκπέμπουμε αρνητισμό και μηνύματα απαισιοδοξίας, λέγοντας για παράδειγμα ότι είναι η Άγκυρα και είναι η Άγκυρα κ.ο.κ. Είναι αυτό που με ωθεί να μιλώ για αισιοδοξία. Εξάλλου δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανέναν γιατί είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Είμαι αισιόδοξος – όποιος έχει παράπονο ας πάει όπου θέλει», ήταν απάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε ερώτηση για την εσωτερική αμφισβήτηση της αρχής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ο Υπουργός Εξωτερικών περιορίστηκε να πει ότι ο λαός τα βλέπει όλα αυτά και τα παρακολουθεί.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, υπενθύμισε ότι προεκλογικά είχε πει πως δεν ανέμενε οποιαδήποτε αλλαγή της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, ανεξαρτήτως νικητή. Για την παραμονή της ίδιας υπουργικής ομάδας στο Φόρεϊν Όφις από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε «καλύτερα αυτούς που ξέρουμε από αυτούς που πρόκειται να μάθουμε».

Δέχθηκε επίσης ερώτηση για τη «χαλαρή» στάση της Βρετανίας έναντι της εισβολής του τουρκικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Αφού σχολίασε ότι υπήρξαν και χειρότερες αντιδράσεις από άλλες χώρες, ο Ιωάννης Κασουλίδης πρόσθεσε:

«Ένα να έχουν υπόψη του όσοι είχαν χαλαρή αντίδραση κατά της Τουρκίας και περιλαμβάνει αυτό και τους Βρετανούς: Εάν έδωσαν στην Τουρκία την εντύπωση ότι κέρδισε από αυτή την ενέργειά της, δεν αποτελεί άλλο παρά ενθάρρυνση για να το επαναλάβει. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι αν το επαναλάβει θα καταβαραθρωθεί κάθε προσπάθεια ομαλής πορείας της λύσης του Κυπριακού, σε μια περίοδο που σπάνια συγκεντρώνονται μαζί όλα τα θετικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν μια ελπίδα. Και ελπίζω να ενεργούν προληπτικά προς την πλευρά της Άγκυρας για να της εξηγούν ότι αν αυτή τη φορά επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες μαζί τους. Τουλάχιστον να έχουν το θάρρος να της πουν αυτό το πράγμα».

Αναφερόμενος τέλος στην παροικία, ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν που είχε πάλι επαφές μαζί της ως υπουργός τα στελέχη της ομογένειας και η ηγεσία της είναι πολύ πιο προηγμένη, πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο μέσα στην πολιτική ζωή της Βρετανίας. «Νιώθω πάντα, όπως έχουν το δικαίωμα να νιώθουν οι αδικημένοι λαοί στην υφήλιο, την τεράστια σημασία που έχει η διασπορά. Με κάνει να νιώθω υπερήφανο. Δείτε ότι αυτό συμβαίνει με όσους έχουν κυνηγηθεί στην ιστορία, αναφέρομαι στους Εβραίους, στους Αρμένιους, σε όλους αυτούς τους λαούς. Χαρά για την Κύπρο να έχει τέτοιες ομογένειες».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΑΝ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: