Μήνυμα προς όσους διακινούν το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας, έστειλε από το βήμα του Economist ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, φωτογραφίζοντας και τους κύκλους από τη Γερμανία. Ο κ. Παππάς εξαίρεσε από την δημόσια αυτή καταγγελία την Καγκελαρία και προειδοποίησε ότι οι ακραίες φωνές που δεν επιθυμούν λύση θα βιώσουν την απομείωση του ειδικού πολιτικού τους βάρους.

«Η διαρκής φιλολογία γύρω από την υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμπόδισε τους επενδυτές να τοποθετήσουν μακροπρόθεσμα κεφάλαια στην Ελλάδα ώστε να αναχαιτιστεί η ύφεση. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου αν ορισμένοι κύκλοι από τη Γερμανία, όχι γύρω από την Καγκελαρία, επαναφέρουν και διακινούν τέτοιου είδους σενάρια. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής, με διάθεση για την εξεύρεση λύσης.

»Αυτό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει, και δεν κάνει καλό σε κανέναν, είναι να αρχίσουμε όλοι να υποκρινόμαστε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν επιτυχές. Να ζητήσουν δηλαδή, κάποιοι από την Ελλάδα ν εφαρμόσει εξ ολοκλήρου τις ρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις του προηγούμενοι προγράμματος», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ανέφερε δε στο σημείο αυτό ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν ταυτίζεται, ως βαθμός συμφωνίας της Ελλάδας, σε κακές ρυθμίσεις και προβλέψεις του προηγούμενου προγράμματος. Όπως είπε, η συμφωνία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά όπως η μέριμνα για την μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, για την αύξηση της απασχόλησης, τη στήριξη της ανάπτυξης. Είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση και όχι συμφωνία, αυτή βέβαια θα ενσωματώνει και πεδία συμφωνίας, είπε ακόμη.

«Με μοναδική μέριμνα τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι η επίτευξη συμφωνίας πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά και το βάθος μιας συνολικής λύσης.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιμείνει, και θα οικοδομήσει, και θα πετύχει μια συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα συνιστά λύση» είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Το να έχουμε απλώς μια συμφωνία, για εμάς, θα ήταν το πιο εύκολο απ’ όλα. Θα μπορούσαμε απλώς να συμφωνήσουμε, να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε το υπάρχον πρόγραμμα. Αυτό δεν θα συνιστούσε λύση. Θα βρισκόμασταν μετά από κάποιο διάστημα ξανά στην ίδια θέση να συζητούμε και να διερωτώμεθα για το τι πήγε στραβά».

Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, ο κ. Παππάς τόνισε πως ύστερα από πέντε χρόνια εφαρμογής αυτούς του μείγματος οικονομικής πολιτικής η χώρα μας κατέστη φτωχότερη, πιο αδύναμη, με λιγότερες υποδομές και εκτός αγορών. Εγκλωβίστηκε δυστυχώς σε μια καχεξία.

Σημείωσε δε στο σημείο αυτό ότι οι απαιτήσεις για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4%, μέχρι το 2020 και 7% μέχρι το 2030, μετατράπηκαν σε παγίδα λιτότητας και υπανάπτυξης. «Θέλω να σας πω ότι, όχι εύκολα, το ξέρουμε βαθιά, ότι αυτοί οι στόχοι, συναινετικά με τους εταίρους μας, θα εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια του νέου συμφωνημένου προγράμματος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Παππάς.

«Η Ελλάδα είχε το πιο βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής», είπε ακόμη και τόνισε ότι η συζήτηση περί ειδικής περίπτωσης για την Ελλάδα,0 αδικεί τις δυνατότητες που όλοι έχουμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία τι δεν πήγε καλά με τα προγράμματα προσαρμογής και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

«Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η ευρωζώνη ανέδειξε την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Αδυναμία που άλλες κοινότητες νομισμάτων δεν έχουν», είπε ο υπουργός Επικρατείας και για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Αντί για ενιαία και αλληλέγγυα στάση από τις ευρωπαϊκές οικονομίες επικράτησαν ηθικολογικά στερεότυπα, περί ενάρετων βορίων πλεονασματικών και ελλειμματικών νοτίων. Η πολιτική αυτή επιλογή και η επιμονή στην απόρριψη κάθε εναλλακτικής πρότασης ως ανεδαφικής, οδήγησαν στην πολιτική αποξένωση μεγάλων μερίδων των ευρωπαίων πολιτών», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.

»Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και στην Ελλάδα και ευρύτερα, για να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στην προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης. Η δική μας παράταξη, η δική μας κυβέρνηση, το γνωρίζετε πολύ καλά, έχει στο DNA της την στρατηγική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Θα χρειαστεί όμως πολύ δουλειά, και σας το λέω με το χέρι στην καρδιά και εν μέσω αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να πειστούν οι έλληνες πολίτες ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.

»Και να ξανακερδίσουμε θα σας έλεγα το μεγάλο στοίχημα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και τη ξενοφοβία, ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη που πρέπει να έχει στόχο τη σύγκλιση των κρατών μελών και την κοινωνική συνοχή μέσα στα ευρωπαϊκές οικονομίες».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: