Το Μαξίμου λέει ότι ο Πούτιν θα συνεισφέρει για τον αγωγό, μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή από την Ελλάδα αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τούτο προκύπτει από μέρος της συζήτησης που είχαν νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμμετοχή, με εταιρεία του δημοσίου, «στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Κι από τη μεριά του, ο κ. Πούτιν, «εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του», όπως αναφέρει η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές Απριλίου, και σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες με τον κ. Πούτιν, είχε αναφερθεί σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα, όπου μάλιστα είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα μετονομαστεί σε Greek Stream, και από εκεί θα γίνει, πρόσθεσε, η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου και προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, κατά την επίσκεψη εκείνη, που είχε ενοχλήσει αρκετούς Ευρωπαίους εταίρους που θεωρούν ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες παρεκκλίνουν από την προσπάθεια επίτευξης κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ», είχε ανακοινωθεί από ελληνικής πλευράς ότι η Μόσχα ήταν διατεθειμένη να προκαταβάλει στην Αθήνα ένα ποσόν από τα προσδοκούμενα κέρδη που θα προκύψουν όταν γίνει και λειτουργήσει ο αγωγός αυτός.

Επί του παρόντος, και αυτό αντικατοπτρίζεται όπως λένε πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, και στο ανακοινωθέν του Μαξίμου για την συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν, γίνεται από τον πρωθυπουργό αναφορά για μεταφορά ρωσικού αερίου με τον ελληνικό αγωγό, «από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Ειδικοί σε θέματα ενεργειακά επισημαίνουν στο ΚΥΠΕ ότι:

1. Εάν τερματίσει ο αγωγός μόνο στην Ελλάδα, θα είναι σύμφορη επένδυση, αφού οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο δεν είναι τόσες που να μπορούν να πλησιάσουν το κόστος. Και,

2. Για να πάει ο λεγόμενος Greek Stream στην Ευρώπη, όπου σίγουρα, λένε, θα είναι συμφερότερος ως επένδυση, πρέπει απαραιτήτως να υπάρξει πρώτα συμφωνία και με τις χώρες από τις οποίες θα περάσει, κάτι που και για πολιτικούς, και για πρακτικούς λόγους, όπως επισημαίνεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Κατά την σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνίας, οι ηγέτες Ελλάδας και Ρωσίας συζήτησαν «όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων», καθώς επίσης και την επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: