Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της πΓΔΜ, Πάβλο Κλίμκινγκ και Νίκολα Πόποσκι, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται σήμερα στην Αττάλεια.

Οι επαφές του υπουργού εντάσσονται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας περιοδείας που σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο κ. Κοτζιάς στα Δυτικά Βαλκάνια τον προσεχή Ιούνιο, όπου πρόκειται να επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες.

Με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις, συζητήθηκε το θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας, σε τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, στη Μαριούπολη – μια περιοχή για την προστασία της οποίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η χώρα μας, λόγω των ομογενών μας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την ανάπτυξη της περαιτέρω διμερούς συνεργασίας, με τρόπο που να βοηθά την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της ουκρανικής κοινωνίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στο ουκρανικό ζήτημα που αποτέλεσε και αντικείμενο της Διάσκεψης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, καθώς και στις συζητήσεις περί αυτού που θα ακολουθήσουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο ίδιο Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της πΓΔΜ με αίτηση της Γερμανίας, λόγω της δυσχερούς πολιτικής κατάστασης που διανύει η χώρα.

Κατά τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Πόποσκι, εξέφρασε πρωτίστως τα θερμά συλλυπητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων της τελευταίας κρίσης στη γειτονική χώρα, καθώς και την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δηλώνοντας ότι τώρα πρέπει να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι, συζήτησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ειδικότερα σε σχέση με τους καταλόγους που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, και συμφώνησαν ως προς τη διαδικασία των επόμενων βημάτων που θα γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να συζητηθούν στη συνέχεια σε επίπεδο υπουργών – μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την διμερή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για το θέμα του ονόματος, και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ.

Σήμερα ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του και με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: