Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις




Έκτακτη συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Brussels Group με αφορμή το θέμα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ετσι αναμένεται ντατικοποίηση των διαβουλεύσεων σήμερα Κυριακή στο Brussels Group μεταξύ της διαπραγματευτικής κυβερνητικής ομάδας και των εταίρων και δανειστών μας, με στόχο μία κατ’ αρχήν συμφωνία, παρά τη νέα εμπλοκή στις συζητήσεις με τους θεσμούς το βράδυ του Σαββάτου και η οποία αφορά στην επιμονή του ΔΝΤ για επιβολή των ομαδικών απολύσεων.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και ότι λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι κόκκινες γραμμές γι’ αυτήν.

Έως τις 8 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί να έχει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων που θα μπορούσαν να επιφέρουν ρευστότητα στην οικονομία της χώρας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία στην Αθήνα καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει δημοσιονομικά μέτρα που δεν θα θίγουν όμως όσους πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Όλα όμως αυτά θα εξαρτηθούν και από την πρόθεση των θεσμών να απελευθερώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τουλάχιστον 25 άτομα ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα «αγκάθια».

Tην ίδια ώρα οι οι διεργασίες στην Αθήνα είναι πυρετώδεις, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου είχε συνάντηση στο Μαξίμου, με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα, κάτι που ωστόσο φαίνεται ως ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, καθώς ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως χθες για πρώτη φορά μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε για «σημείο καμπής» που θα αλλάξει το κλίμα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, σκληρά είναι τα παζάρια της Αθήνας με τους δανειστές για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και για το χρηματοδοτικό “κενό” που μένει να καλυφθεί.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ξεπερνά τα 800 εκα. ευρώ, αλλά οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι αγγίζει τα 2,5 δισ ευρώ. Από τη συμφωνία για το “κενό” συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.

Γιούνκερ: Εχουμε δρόμο-Δεν θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο τόσο της χρεοκοπίας, όσο και της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρα τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».

«Για αυτό όλες οι κυβερνήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όμως σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς αν η Αθήνα πρέπει επιτέλους να επιστρέψει σε μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να διαψευστεί το όργιο φημών για αθετήσεις πληρωμών, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Eurogroup και να αναμφίβολα να προχωρήσει σε μία αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν προεκλογικές δεσμεύσεις, θα πρέπει και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως».

Φωτογραφία enet.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: