Εκλογές στην Αγγλία: Καθοριστικές για το μέλλον της χώρας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από δύο ημέρες το κύριο χαρακτηριστικό στη  Μεγάλη Βρετανία ήταν η φρενίτιδα  για τη γέννηση και το όνομα της κόρης του πρίγκηπα  William και της συζύγου του πριγκήπισας Kate Middleton. Μάλιστα  πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να στοιχηματίσουν αρκετά μεγάλα ποσά σχετικά με το όνομα της νεογέννητης. Σήμερα η φρενίτιδα αυτή έχει υποχωρήσει αφού το όνομα της νεογέννητης ανακοινώθηκε: Charlotte- Elizabeth-Diana. Όχι όμως για πολύ. Και τούτο γιατί σε τρείς ημέρες, στις 7 Μαϊου, διεξάγονται στη χώρα οι εθνικές εκλογές που για πρώτη φορά μετά από χρόνια χαρακτηρίζονται κρίσιμες, προσελκύοντας το ευρωπαικό και διεθνές ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα τους.

Στις ΗΠΑ των οποίων οι δεσμοί με την Μεγάλη Βρετανία είναι και πολύ στενοί  και βέβαια σε όλους γνωστοί σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το θέμα συζητείται ευρύτατα .Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο το γνωστό Ινστιτούτο Brookings ανακοινώνει την διεξαγωγή συζήτησης που διοργανώνει αύριο με θέμα τις Βρετανικές εκλογές. ” Οι Αμερικανοί γενικά βλέπουν τις εκλογές στην Μ. Βρετανία όπως το άθλημα του κρίκετ-βαρετό, ακατανόητο και χωρίς συνέπειες. Φέτος όμως τα πράγματα είναι  διαφορετικά”, αναφέρει το Ινστιτούτο στη σχετική ανακοίνωσή του για τη συζήτηση, δίνοντας μάλιστα και τον τίτλο “To Brexit or not to Brexit” προφανώς επηρεασμένο από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών για το ενδεχόμενο ενός Grexit αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές.

Και βέβαια όλοι αν την υφήλιο πλέον  γνωρίζουν ότι το Grexit σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά κυρίως γιατί η χώρα όπως είναι γνωστό δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης άρα το ενδεχόμενο ενός Brexit σημαίνει την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την ΕΕ, εξέλιξη που αρκετοί και πρώτοι οι Αμερικανοί απεύχονται για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα – Συντηρητικοί  (Torries) και Εργατικοί (Labor) βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, με κανένα από τα δύο να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι για να σχηματισθεί Κυβέρνηση θα είναι απαραίτητη η στήριξη άλλου κόμματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι στιγμής πληροφορίες το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας θα είναι μάλλον το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξέλιξη που πέραν άλλων είναι ενδεχόμενο να επαναφέρει τις συζητήσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα  μάλλον θα επηρεάσει τις συζητήσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης ιδιαίτερα αν με βαση το αποτέλεσμα των εκλογών το κόμμα των συντηρητικών του κ. Κάμερον έρθει πρώτο κόμμα. Για την Ιστορία θυμίζουμε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εκανε μεγάλο αγώνα προκειμένου το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας να είναι αρνητικό.

Όμως ο κ. Κάμερον είναι πλέον δέσμιος και των δικών του υποσχέσεων περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μεγ. Βρετανίας στην ΕΕ αν είναι ο νικητής των εκλογών. Ίσως η μόνη διέξοδος από τις δυσκολίες αν τελικά δικαιωθούν οι εκτιμήσεις και κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα δεν  έχει την απόλυτη πλειοψηφία , να είναι ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Εργατικών όπως είχε γίνει και την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπό τον Ουίνστων Τσώρτσιλ.

Με αυτά ως δεδομένα, οι εκλογές της 7ης Μαϊου στην Μεγ. Βρετανία είναι καθοριστικής σημασίας και σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας  και σε ό,τι αφορά  την μελλοντική  θέση και πορεία της  στην Ευρωπαική Ένωση και το Διεθνές Σύστημα.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο το αποτέλεσμα των εκλογών,  οι ενδεχόμενες διεργασίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης και η φυσιογνωμία της Κυβέρνησης αυτής έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο σε σχέση με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ αλλά και διότι, όπως είναι γνωστό, η Μεγάλη Βρετανία της οποίας η παρουσία στη Κύπρο είναι ιδιαίτερα διακριτή λόγω των Βρετανικών βάσεων που υπάρχουν εκεί, είναι και εγγυήτρια δύναμη, συνεπώς η θέση της νέας Κυβέρνησης για το Κυπριακό και τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις αναμένεται με ενδιαφέρον.

* Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Koινοβουλίου

www.larissatimes.gr

DHMHTRAKOPOULOS-GIORGOS01-05OCTOBER2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: