Έκλεισε ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Έπειτα από 88 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ένα από τα ιστορικότερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία των Αθηνών, το «Πεντελικόν» διέκοψε τη λειτουργία του σήμερα, 25 Μαΐου 2015, στις 12 ακριβώς το μεσημέρι.

Η απόφαση ελήφθη ξαφνικά, έπειτα από την αδυναμία του πρώην με τον νέο ιδιοκτήτη να συμφωνήσουν στο να υπάρξει μια ομαλή μεταβατική περίοδος «αλλαγής φρουράς», χωρίς το ξενοδοχείο να κλείσει ούτε μια μέρα.

Το «Ξενοδοχείον Πεντελικόν», που από τους πρώτους του θαμώνες ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936), βρισκόταν από το 1984 στα χέρια του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Χαράλαμπου Βάρδη και πρόσφατα, έπειτα από διαδικασία πλειστηριασμού, πέρασε αντί του ποσού των περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Canaima, ιδιοκτησίας Έλληνα ομογενή από τη Βενεζουέλα.

Σε ανακοίνωση της «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη» που είναι πλέον αναρτημένη στον ιστότοπο του «Πεντελικόν», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από τα μέσα Μαΐου που είναι πλέον νέος ιδιοκτήτης των κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρηματίας από τη Νότια Αμερική, κος Δουζόγλου, η διοίκηση της εταιρίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το νέο ιδιοκτήτη ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στη νέα, και με μοναδικό στόχο τη συνεχή, αδιάλειπτη και συνεπέστατη λειτουργία του «Ξενοδοχείου Πεντελικόν».

«Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό Ξενοδοχείο Πεντελικόν να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στις 12μ.μ., όπως και έγινε».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ήταν τόσο ξαφνική η απόφαση που, τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε, ενημερώθηκαν σχετικά και οι πελάτες που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άρον-άρον διότι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ διοικητικό στέλεχος της παλιάς ιδιοκτησίας, «το μαγαζί άλλαξε αφεντικό».

«Η διοίκηση της εταιρείας», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, «εργάζεται ήδη με σκοπό την άμεση και πλήρη μεταφορά των λειτουργιών της εκτός των εγκαταστάσεων της Κηφισιάς».

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και αφορούν κινητά σκεύη και ακίνητα, που ανήκουν στο ξενοδοχείο. Ο πλειστηριασμός που αφορά κινητά σκεύη είναι προγραμματισμένος για τις 17/6 με αρχική τιμή εκκίνησης 2,129 εκατ. ευρώ. Για τα ακίνητα που βρίσκονται στη θέση Πάτημα Χατζησπύρου, όπου έχει έδρα εταιρεία κέτερινγκ, ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 3 Ιουνίου με πρώτη προσφορά 3 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της προηγούμενης πια διοίκησης αναφέρει ότι το Πεντελικόν «έκλεισε οριστικά», οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ είναι ότι σκοπός του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν έχει μιλήσει, ούτε καν εμφανιστεί ακόμα, είναι να το θέσει σε λειτουργία, πλήρως ανακαινισμένο, «πολύ σύντομα».

Δεν είναι γνωστό επίσης, επί του παρόντος, τι θα απογίνουν οι 120 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου – εάν δηλαδή θα θεωρηθούν απολυμένοι και θα αποζημιωθούν ή εάν θα επαναπροσληφθούν από τη νέα διοίκηση.

Κατά άλλες, αδιασταύρωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να μη γίνει ξενοδοχείο πάλι εκεί, στην οδό Δημηγιάννη στη Κηφισιά, αλλά να υπάρξει άλλη αξιοποίηση του μεγάλου και ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος.

H οικοδόμηση του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1924 και εγκαινιάστηκε το 1927. Από τους πρώτους θαμώνες του Πεντελικόν ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1984 πέρασε στα χέρια του ομογενή επιχειρηματία από την Αυστραλία Χαράλαμπο Βάρδη. Ο Βάρδης αναβάθμισε το ξενοδοχείο και το έκανε συνώνυμο με την πολυτέλεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: