Εκαναν πίσω Γιάνης-δανειστές… Αποσύρεται η πρόταση για φόρο στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών




Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρός φόρος στις συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ και των γκισέ των τραπεζών άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς για τα φορολογικά μέτρα που προτείνονται στους θεσμούς -και ειδικά για το εάν τίθεται ζήτημα φορολόγησης καταθέσεων στην Ελλάδα- προέβη σε κατηγορητική διάψευση.

«Δεν πρόκειται να φορολογηθούν κεφάλαια καταθέσεων» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος είπε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θέλουν να προσμετρήσουν κανένα μέτρο στο δημοσιονομικό κενό που να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Για τον ΦΠΑ είπε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όπως σημείωσε οι τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) επανήλθαν στη συζήτηση λόγω της εμμονής της τρόικας σε υψηλούς συντελεστές.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το θέμα του ΦΠΑ με ένα τρόπο που θα είναι καθαρά αναδιανεμητικός υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά επιδιώκεται όλα τα τρόφιμα να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Ερωτηθείς για το εάν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ο υπουργός ανάφερε: «Τη δόση θα την πληρώσουμε, καθώς θα έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου. Αυτό είναι το νέο μου δόγμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: