Φωτογραφία enikos

Eίμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο Γιάνης

“Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι πολύ επίπονη, αλλά είναι μία επένδυση” σημείωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στον Ενικό” του STAR, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

“Αντίθετα απ’ το e-mail Χαρδούβελη, στόχος μας είναι μια συμφωνία που θα σταματά την κρίση χρέους, θα έχει ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο που να μπορεί να αγκαλιάσει ο λαός και να αντιμετωπίζει τις παθογένειες της οικονομίας. Αυτό είναι επένδυση” ανέφερε.

Ο κος Βαρουφάκης αφού ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία υπερασπίστηκε την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, παραδεχόμενος πως “δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε είχαμε εντολή από το λαό για ρήξη”, αλλά συμπληρώνοντας πως “ευτυχώς, ούτε η άλλη πλευρά ήταν έτοιμη για ρήξη, καθώς οι συνέπειες θα ήταν τραγικές”.

Προκρίνοντας σταθερά την επιλογή να πληρώνονται πρωτίστως οι μισθοί και ιδίως σι συντάξεις, έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση “βομβαρδίζει διαρκώς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. με ρεαλισμό και προτάσεις”. Αυτό αποτρέπει και το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα μια “λύση τύπου Κύπρου”, ή να επιβληθεί από τους δανειστές μια πρόταση-πακέτο εκ μέρους των δανειστών: “Το take it or leave it, δεν συνάδει με τα ήθη της Ευρώπης” ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα “αγκάθια της διαπραγμάτευσης” και πιο συγκεκριμένα για τις πληροφορίες περί ΦΠΑ ύψους 18%, ο κος Βαρουφάκης ανέφερε πως η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει δύο επίπεδα συντελεστών – ΦΠΑ 6,5% στα τρόφιμα τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα. Προκειμένου ωστόσο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση προτείνει οι συντελεστές αυτοί να ισχύσουν μόνον για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, και όσοι επιλέξουν μετρητά, να πληρώνουν 3% παραπάνω. Ειδικά δε, για τα νησιά, να έχουν τη δυνατότητα είσπραξης της διαφοράς, εφόσον προσκομιστούν οι αποδείξεις συναλλαγής.