Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει το έγγραφο της Ιταλικής Εδρας στο Δ.Σ. για χρεοκοπία της Ελλάδας




Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο της Ιταλικής Εδρας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Η εκπρόσωπος είπε ότι “δεν έχει τίποτα να προσφέρει” για το θέμα αυτό.

Αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο ΔΕΝ ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Πέμπτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Channel 4: Ελληνική χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου εάν δεν καταβληθούν 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Σενάριο στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης της δόσης 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα από το Channel 4, και το οποίο ανήκει στην Ιταλική Εδρα στο Δ.Σ. του Ταμείου. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου και αποτελεί τις σκέψεις της Ιταλικής Εδρας, η οποία με βάση την ενημέρωση του κ. Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι χωρίς συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά στις 5 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα τονίζεται στο Channel 4 και το ThePressProject ότι η δόση του 1,5 δισ. ευρώ είναι η πρώτη ευάλωτη πληρωμή για την Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον επισημαίνει ότι οι Ελληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Photo via Channel 4
Photo via Channel 4

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στο έγγραφο επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά στον ΦΠΑ και στο νέο φορολογικό σύστημα αλλά όπως υπογράμμισε το ΔΝΤ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στα εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και σημειώνεται ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.thepressproject.gr:

Λίγες ημέρες υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες για το κλείσιμο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα ενώ όλο και πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του Ταμείου που παρουσιάζει σήμερα το ThePressProject και ο Paul Mason στο Channel 4.

Το έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» και τονίζουν ότι μέσα στον Ιούνιο το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κυβέρνηση έκανε ήδη σαφές την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δόσεις του Ιουνίου χωρίς να έχει πρώτα επέλθει συμφωνία.

Στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρει ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές “quick and dirty”.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης, όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σε άλλο σημαντικό σημείο του εγγράφου διαβάζουμε ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως παρατηρήθηκε πως υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται, αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή τη λεπτομέρεια…

Τέλος, το έγγραφο που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το TPP σημειώνει ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».

Η αποκάλυψη του εγγράφου έγινε ταυτόχρονα και από τον Paul Mason για το Channel 4 στα αγγλικά (κλικ εδώ )

www.thepressproject.gr

http://blogs.channel4.com/paul-mason-blog/imf-leak-signals-progress-greece-threat-default-june/3695

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: