Δύσβατος ο δρόμος για τα ΜΟΕ στην Κύπρο: Πολιτικές και τεχνικές δυσκολίες για τηλεφωνία και ηλεκτρισμό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενόψει της συζήτησης για τον καταρτισμό κοινού καταλόγου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, άρχισαν οι ασκήσεις επί χάρτου επί διαφόρων ιδεών. Τα τρία βασικά ζητήματα, τα οποία εξετάζονται είναι το άνοιγμα οδοφραγμάτων, η σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ε/Κ διαπραγματευτή σύσκεψη για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, παρόντων, μεταξύ άλλων, του Ρυθμιστή Ενέργειας και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς. Ο τελευταίος θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μελέτη για το σύστημα στα κατεχόμενα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν βλάβες σε περίπτωση σύνδεσης. Κι αυτό γιατί το δίκτυο στα κατεχόμενα δεν πληροί τις προδιαγραφές. Τούτο είχε διαφανεί και το 2011, μετά την έκρηξη στο Μαρί, όταν ζητήθηκε από τα κατεχόμενα να δώσουν ρεύμα στις ελεύθερες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν και πολιτικές δυσκολίες για τη σύνδεση, ωστόσο σε περίπτωση που το ζήτημα τούτο περιληφθεί στον κοινό κατάλογο δεν θα είναι άμεσης εφαρμογής για τεχνικούς λόγους. Στο θέμα της τηλεφωνίας, φαίνεται ότι διατυπώνονται διάφορες ενστάσεις από τουρκικής πλευράς, η οποία πέραν του ότι δεν αποδέχεται την λειτουργία κάτω από τον κωδικό +357 εγείρει θέματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Τίθεται, πάντως, από ε/κ πλευράς το ενδεχόμενο να ενωθούν οι γραμμές μέσω του κόμβου του Λουξεμβούργου, σενάριο που απορρίφθηκε στο παρελθόν από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είναι προφανές πως παρόλο που ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση τα ΜΟΕ, διαπιστώνονται δυσκολίες, που έχουν και πολιτικό χαρακτήρα αλλά και τεχνικό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί είχαν ήδη δυο συναντήσεις. Μια το απόγευμα της Παρασκευής, η δεύτερη σε δείπνο στην κατεχόμενη Κερύνεια το βράδυ του Σαββάτου, στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενώ θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη και την ερχόμενη Δευτέρα. Μαυρογιάννης και Ναμί είναι επιφορτισμένοι να υποβάλουν τον κοινό κατάλογο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στην επόμενη συνάντησή τους, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Μαΐου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της “ένωσης Τ/κ επιχειρηματιών” (İŞAD) υπό τον “πρόεδρό” της, Μετίν Σιαντί, ανέφερε πως είναι εφικτή μια  λύση στο πλαίσιο των αρχών του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι βήμα βήμα αρχίζουν να εφαρμόζονται μέτρα προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και θα έρθουν και άλλα τέτοια στο μέλλον.  Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως με αυτά τα βήματα, δεν παραβλέπεται ο στόχος που είναι μια περιεκτική λύση, αλλά γίνονται με την ελπίδα ότι θα συντομέψουν τον δρόμο προς τη λύση.

ΜΟΣΧΑ: Πανέτοιμη να βοηθήσει – «Από εσάς εξαρτάται να μην επαναληφθούν συνταγές του παρελθόντος»

ΔΕΝ επεμβαίνει στη λύση, καθώς αυτή θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κύπριους και να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Stanislav Osandchiy, ο οποίος ανέφερε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως «εμείς πάντα θα είμαστε στο πλευρό σας, εάν χρειαστεί βοήθεια πάντα θα είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, αλλά δεν επεμβαίνουμε στη λύση του Κυπριακού, απλώς παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Βοηθάμε στο ΣΑ του ΟΗΕ κτλ και νομίζω πως αυτό είναι καλό και για τη Ρωσία και για την Κύπρο. Αυτό είναι το κοινό μας συμπέρασμα με τον Πρόεδρο».

Σε σχόλιο ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε άλλους εμπλεκόμενους να μην παρέμβουν, είτε με χρονοδιαγράμματα είτε με έτοιμες λύσεις στο Κυπριακό και ερωτηθείς  σε ποιους απευθυνόταν, ο Πρέσβης είπε σε όλους και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε υπέρ να βρεθεί η λύση υπό τους Κυπρίους, δεν θέλουμε να επιβληθεί η λύση». «Για αυτό και λέμε αυτά τα πράγματα. Η λύση πρέπει να βρεθεί εδώ στην Κύπρο και όχι αλλού», τόνισε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου, ο Πρέσβης της Ρωσίας είπε ότι εξαρτάται από τους ίδιους τους Κύπριους εάν θα επαναληφθούν συνταγές του παρελθόντος. «Αυτό εξαρτάται από εσάς από τη στάση σας εάν θα επαναληφθούν ή όχι», είπε. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Κινέζο πρέσβη, ο οποίος του διαβίβασε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Πεκίνο. Ο Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση και η ημερομηνία θα διευθετηθεί διά της διπλωματικής οδού.

ΛΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ θα συνεχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε το 2015 να είναι χρονιά λύσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι στηρίζουν το θετικό κλίμα που υπάρχει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε δήλωσή του ο κ. Καλίν, ανέφερε ότι η Τουρκία, ανέφερε, ως εγγυήτρια χώρα και ως μια χώρα που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τα κατεχόμενα είναι κοντά στους Τ/κ.  Είπε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει μόνο η τουρκική πλευρά να επιδείξει ειλικρίνεια αλλά και η ε/κ.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  επιστολή έστειλε στον Μουσταφά Ακιντζί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Την επιστολή διαβίβασε ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Ακιντζί.

Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συγχαίρει τον Μουσταφά Ακιντζί για την εκλογή του στην ηγεσία των Τ/κ και του εύχεται όπως ο Θεός να του δίνει δύναμη για να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα, αλλά και να εργαστεί για το καλό της κοινής μας πατρίδας και όλου του λαού της Κύπρου, Τ/κ, Ε/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: