Δέσμη πρώτων ΜΟΕ στην Κύπρο με πολλές παραμέτρους: Άνοιγμα δυο διόδων, εργασίες για ηλεκτρισμό και τηλεφωνία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Εντυπωσιακή» είσοδο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θέλησαν να κάνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, οι οποίοι χθες ανακοίνωσαν την πρώτη δέσμη. Τούτο εντάσσεται και στην κοινή προσέγγιση που υπάρχει για να συντηρηθεί θετικό κλίμα στις συνομιλίες, αν και ακόμη δεν έχουν εισέλθει οι συζητήσεις στα βαθιά.

Είναι σαφές από τα όσα έχουν ανακοινωθεί πως τα ΜΟΕ χωρίζονται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στη διάνοιξη δύο οδοφραγμάτων, ενώ τα υπόλοιπα σχετίζονται με την πρακτική «ομαλοποίησης σχέσεων». Ο δεύτερος άξονας αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες αλλά και πολιτικές, που θα διαφανούν στην πορεία.

Η χθεσινή συνάντηση άρχισε με κατ’ ιδίαν των Αναστασιάδη και Ακιντζί, στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Ήταν μια συνάντηση που επιδίωξαν αμφότεροι θέλοντας να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα. Είναι προφανές πως βιάζονται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκατέρωθεν θέσεων, για να έχουν κοινή εικόνα για το διαπραγματευτικό τοπίο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στη συνέχεια, στην παρουσία των διαπραγματευτικών ομάδων, οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί παρουσίασαν τα όσα κατέγραψαν στις πέντε συναντήσεις που είχαν. Οι συζητήσεις, αν και δεν αφορούσαν την ουσία, αλλά τα όσα παρουσίασαν οι διαπραγματευτές, «διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και με καλή διάθεση», όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές. Είναι σαφές πως υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανύσουν μέχρι να φθάσουν σε αποτέλεσμα.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, τις οποίες ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αφορούν στα εξής θέματα:

Πρώτο, αποφάσισαν στη διάνοιξη οδοφραγμάτων αρχίζοντας από τη Λεύκα και τη Δερύνεια. Σημειώνεται ότι η τεχνική επιτροπή για τα οδοφράγματα είχε προτείνει τέσσερα (Λεύκα, Δερύνεια, Πυρόι, Πύλη Πάφου) συν δύο για να εξετασθούν (Πύργου- Κοκκίνων και Παλουριώτισσα). Είναι σαφές πως για το οδόφραγμα στο Πυρόι υπήρξαν ενστάσεις από τον τουρκικό στρατό καθώς είναι στρατιωτική ζώνη. Για το οδόφραγμα στη Δερύνεια, αν και υπάρχει στην περιοχή στρατιωτική ζώνη, ωστόσο δεν υπήρξαν ενστάσεις. Σημειώνεται πως διά της διόδου αυτής θα υπάρχει μετάβαση τουριστών στην Αμμόχωστο, ενισχύοντας την οικονομικά. Όλες οι προτάσεις θα εξετασθούν εκ νέου στην τεχνική επιτροπή.

Δεύτερο, θα εργαστούν για ενοποίηση συστημάτων ηλεκτρισμού. Η μια διάσταση του εγχειρήματος είναι καθαρά τεχνική και εάν είναι εφικτό να γίνει τούτο υπό τις σημερινές συνθήκες. Έγινε δυο φορές στο παρελθόν αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πλην όμως το σύστημα λειτουργεί με ρίσκο. Τούτο, το τεχνικό, μπορεί να ξεπερασθεί. Η πολιτική διάσταση αφορά στη συνεργασία θεσμών. Για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να συνεργασθούν δύο Οργανισμοί, ο μόνιμος και ο παράνομος. Υπενθυμίζεται ότι το ψευδοκράτος δεν λειτουργεί ως «τ/κ συνιστών κράτος».

Τρίτο, το ίδιο ισχύει και για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, για την οποία γίνεται λόγος για διαλειτουργικότητα. Όπως αναφέρθηκε, θα δοθούν οδηγίες στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα και τους εμπειρογνώμονες τους προς επίλυση αυτού του θέματος.

Τέταρτο, θα εργαστούν σε τεχνικό επίπεδο για τερματισμό παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Οι συχνότητες είναι, ως γνωστό, εθνικός πλούτος και ασφαλώς δεν αναγνωρίζεται αυτό στο κατοχικό καθεστώς.

Πέμπτο, συμφωνία για κατάρτιση επιτροπής ισότητας των δύο φύλων.

«ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ»

Ο Ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο». «Ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε. Οι δύο ηγέτες, συνέχισε, «υπογράμμισαν και πάλι την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης». Πιστεύουν, είπε, «ότι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο νησί».

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Εντατικές και συνεχείς θα είναι οι συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Χθες καθορίστηκαν επίσης και οι ημερομηνίες συνάντησης των δύο ηγέτων που είναι 17η και 29η Ιουνίου καθώς και η  10η και 27η Ιουλίου.  Όπως σημείωσε χθες ο κ. Άιντα αυτή την διαδικασία  «την καθοδηγούν οι δύο ηγέτες (leader-led), ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί». Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι  ενημέρωσαν για την πορεία των συναντήσεων τους και έλαβαν το πράσινο φως και κατευθυντήριες γραμμές από τους δύο ηγέτες για να συνεχίσουν το έργο τους. Πιο συχνές θα είναι οι συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ ΑΙΝΤΑ

Πολύ ενθαρρυμένος από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Παράλληλα, κάνει λόγο για καλή πρόοδο. «Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο. Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος επί της ουσίας και επί των ΜΟΕ» αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Αίντα Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την σθεναρή έκκληση που απηύθυναν προκειμένου να δοθούν πληροφορίες για πιθανά σημεία εκταφών.

ΚΟΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΗ: ΔΩΣΤΕ ΑΦΟΒΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν στην πρώτη τους συνάντηση το θέμα των αγνοουμένων. Χθες προέβησαν σε κοινή δήλωση- έκκληση, με στόχο να δοθούν πληροφορίες για αγνοούμενους. Η δήλωση την ποία ανέγνωσε ο  ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο έχει ως εξής: «Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα από τα πλέον οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας της Κύπρου. Θεραπεύοντας αυτή την ανοικτή πληγή το συντομότερο είναι σημαντικό για να απαλύνει ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

Όσο περνά ο χρόνος, οι προοπτικές να βρεθούν οι αγνοούμενοι γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Συνεπώς, ως οι δύο ηγέτες, καλούμε όλους όσοι μπορεί να κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων, να γνωστοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες στην Επιτροπή για τους Αγνοουμένους χωρίς δισταγμό. Εγγυόμαστε ότι η εμπιστευτικότητα θα είναι πλήρως σεβαστή. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί».

Λύση που θα συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα – Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για «δημιουργική συνάντηση»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε δημιουργική τη συνάντηση που είχε χθες με τον Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι «το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών μελών».

Σε ερώτηση για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες και παραπέμπεται στις αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές, στην Επιτροπή για τα οδοφράγματα, με προσπάθεια όλων να εξευρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι λεγόμενες πρακτικές δυσκολίες. “Και δεν είναι μόνο του Πυροΐου, είναι και του Πύργου και άλλων περιοχών”, πρόσθεσε.

Για την κοινή δήλωση στο θέμα των αγνοουμένων, την οποίαν ανέγνωσε ο κ. ‘Αιντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη δήλωση. Με τον κ. Έρογλου είχαμε επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια ανάλογη ανακοίνωση». Ερωτηθείς αν αναμένουμε και στην πράξη εκτός από την έκκληση των ηγετών για να υπάρξει επίσπευση στο θέμα που αφορά την παροχή πληροφοριών για τους αγνοουμένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι οποιοσδήποτε κατέχει τα όποια στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει. Και έχουμε δώσει και μια διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά τους πληροφοριοδότες», είπε καταλήγοντας.

«Θετική ατμόσφαιρα αλλά δεν είναι όλα ρόδινα» – «Υπάρχει δρόμος ακόμη να διανύσουμε»

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως υπήρξε πρόοδος μέχρι τη ( χθεσινή ) συνάντηση, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν είναι όλα ρόδινα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

«Ναι θα ήθελα να πω ότι όλα δεν είναι ρόδινα, υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα, ένα θετικό μομέντουμ και επιτεύχθηκε πρόοδος, αλλά μπροστά μας υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να το υπογραμμίσω», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρισμού και της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας ο κ. Ακιντζί είπε ότι γίνεται εδώ και καιρό εργασία επί αυτού, σημειώνοντας ότι από τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα ανακουφιστεί το σύστημα και στις δύο πλευρές, θα επωφεληθούν οι καταναλωτές κυρίως αλλά και ο κόσμος. Αναμφίβολα οι δύο αρχές, η τ/κ KIB TEK και η ε/κ αρχή, όπως ανέφερε, θα συναντηθούν για να χειριστούν τα τεχνικά θέματα και να επιτευχθεί η σταδιακή ενοποίηση των συστημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα σταθεροποιηθούν τα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, θα είναι σημαντικό να αυξηθεί η ποιότητα του δικτύου, οι σταθμοί να δουλεύουν πιο οικονομικά και αποδοτικά και στο τέλος μπορεί να έρθει στην ατζέντα το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως σημείωσε. Σε περίπτωση που κάποιος σταθμός μείνει εκτός λειτουργίας αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στους συμπολίτες μας με διακοπή ρεύματος, επειδή τα συστήματα θα αλληλοϋποστηρίζονται, παρατήρησε λέγοντας ότι θα υπάρχει καταγραφή δεδομένων ως προς ποιος σε ποιον θα δώσει ρεύμα. Τεχνικά, συμπλήρωσε, υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την κινητή τηλεφωνία ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές. “Όπου και να πάμε στον κόσμο σήμερα δεν χάνουμε την επαφή με το σπίτι μας από το κινητό μας. Και στην πιο απόμακρη γωνιά της Αφρικής μπορούμε να μιλήσουμε με το σπίτι μας, αλλά στο άλλο μισό της Κύπρου όταν περάσουμε αυτή η σύνδεση διακόπτεται. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν το λύσουμε αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε σημείο που το έχουμε διευθετήσει”. Υπάρχει, πρόσθεσε, η επιθυμία και η βούληση γι` αυτό και εξουσιοδότησαν τις επιτροπές να δουν πώς μπορεί να λυθεί και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Για τις ραδιοσυχνότητες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η δυσκολία στο να ακούς κάποιους ραδιοσταθμούς καθαρά φαίνεται να υπάρχει και στις δύο πλευρές και γι` αυτό αποφάσισαν να γίνει μια τεχνική εργασία και γι` αυτό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: