Δεν θα μπορούσε να είναι πιό αβέβαιο το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup…




Ακόμα ένα eurogroup αφιερωμένο στην Ελλάδα γράφει η γαλλική εφημερίδα LesEchos –και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι πιο αβέβαιο. “Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα σε λογικές προθεσμίες”, δήλωσε ο Ιταλός Υπουργος Οικονομικών Pier Carlo Padoan.

Το eurogroup της Δευτέρας δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας, χρειάζεται περισσότερος χρόνος δήλωσε ο επικεφαλής του eurogroup J. Dijsselbloem. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο eurogroup της Δευτέρας και η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο δυνατή την ελληνική οικονομία, σημείωσε στο Europe 1 o Επίτροπος P. Moscovici.

Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα τα πράγματα δεν προχώρησαν αρκετά και γρήγορα, αλλά όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι πρέπει να βιαστούμε, να κάνουμε πράγματα. Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι αποφασιστικής σημασίας γιατί η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. (LesEchos)

O Αλέξης Τσίπρας κάνει έκκληση στην πολιτική βούληση της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας, γράφει η LeFigaro αναφερόμενη στις προχθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργο –δεν πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, τόνισε. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης  μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του Luis de Guidos εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα να ανακοινωθεί η διαδικασία που θα θέσει τέρμα στην κρίση.

Παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη υιοθετεί σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα ο Έλληνας ΥπΟικ διαβεβαίωσε ότι με τον de Guidos «μίλησαν την ίδια γλώσσα». Ακόμα ένα επεισόδιο από το  ελληνικό σήριαλ θα παιχτεί τη Δευτέρα –η συμφωνία αργεί και η Ελλάδα θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με πιεστικές προθεσμίες, γράφει η LesEchos: το eurogroup θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της οριακής ημερομηνίας αποπληρωμής της δόσης των 700 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση, διαβεβαίωσε το AFP  Έλληνας υπεύθυνος. (LesEchos) Στο μεταξύ αναμένεται εκτίμηση της προοπτικής της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

Και ενώ το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης δεν έχει ακόμα κριθεί, το φάντασμα ενός Brexit ήδη βασανίζει τις Βρυξέλλες. (Liberation) Ισοδυναμεί με ήττα της ΕΕ η νίκη του D. Cameron στη Βρετανία; Ένα Brexit δεν είναι πλέον απίθανο και θα συνιστούσε χτύπημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. (Pierre-François Gouiffès στη Figaro) Στο δρόμο για το δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ η Βρετανία (Le Monde)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Tί έπεται για την Ελλάδα; Το χρονοδιάγραμμα του χρέους. Η συμφωνία του  Eurogroup  την Παρασκευή δίνει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη πορείας για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Παραμένουν όμως πολλά εμπόδια υποστηρίζει το πρακτορείο (Bloomberg). H Ελλάδα θα καταρρεύσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ισχυρίζεται το ίδιο πρακτορείο (Bloomberg).

Σύμφωνα με δηλώσεις Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Pierre Moscovici: «Οι μεταρρυθμίσεις για την οικονομία στην Ελλάδα δεν πάνε ούτε γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά».

«Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει μόνο, όταν η Ελλάδα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της» (CNBC). Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνουν πραγματικότητα τα “χειρότερα σενάρια” για την Ελλάδα, ενώ υποβάθμισε τη σημασία της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. “Δεν αναμένω ότι θα εξακολουθήσει η αστάθεια στις αγορές. Έγινε μια διόρθωση, επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις”, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο. Τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποδίδει και θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη (Reuters, WSJ).

Έγγραφα που μοίρασε ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης μπερδεύουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι φάκελοι είναι διαφορετικοί από εκείνους που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες (WSJ). Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να απορρίψει το ρωσικό ενεργειακό project. Οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να κατευθύνουν οικονομικά και γεωπολιτικά την Ελλάδα, πιέζουν την αριστερή κυβέρνηση της χώρας να αντισταθεί σε ένα ενεργειακό άνοιγμα προς την Ρωσία (NYT, Washington Post, CNBC). H Ελλάδα ελπίζει για ένα αίσιο τέλος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει ότι σύντομα θα επιτευχθεί μία συμφωνία με τους δανειστές, όμως, εκείνοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι (Reuters, Washington Post, CNBC). O Τσίπρας ζητά «κουράγιο», καθώς η ΕΕ περιορίζει τις πιθανότητες για συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υφίστανται πλέον τεχνικοί λόγοι για να μην δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά οι δανειστές δεν έχουνε πειστεί (Bloomberg).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: