«Υποχρεωτικά απαραίτητη» θεωρεί το Βερολίνο την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ελλάδας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν τους τρεις θεσμούς με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.

Με αυτόν τον τροπο ο κ. Γιέγκερ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν την ΕΕ να διοργανώνει σύνοδο για την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Δεν μου είναι γνωστές τέτοιες σκέψεις», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς και, αναφερόμενη στην διαδικασία που ακολουθείται, πρόσθεσε ότι «μένουμε στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», η οποία απαιτεί βήματα προόδου από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με τους τρεις θεσμούς και μετά θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ανέφερε η κυρία Βιρτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με την χθεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα, η κα Βιρτς έκανε λόγο για «πολιτική συνοδεία της διαδικασίας», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν θα ληφθούν από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και ότι στην Ρίγα δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με τους τρεις Θεσμούς. «Χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιέγκερ.

Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: