Δανειστές και Ελλάδα συμφωνούν ότι απέτυχαν, αλλά διαφωνούν για τους λόγους




Πέντε χρόνια μνημόνιο και “γιατρός και ασθενής είναι διχασμένοι ως προς τη θεραπεία“- κι αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία Αθήνα και δανειστές, γράφει η WSJ. Η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφωνούν ότι το πρόγραμμα απέτυχε, αλλά διαφωνούν για τους λόγους [Five Years On, Doctor and Patient Split on Greek Cure, Markus Walker].Άρθρο γνώμης του Γιάννη Παλαιολόγου στην WSJ, όπου υποστηρίζει ότι “O ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καταστρέφει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά σκοτώνει και την οικονομία“, επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις και την παιδεία. [The Other Damage Greeces Government Is Doing].

Η ελληνική Κυβέρνηση μόλις πέρασε ένα νόμο ο οποίος επιτρέπει την πρόσληψη εκ νέου υπαλλήλων που είχαν απολυθεί σύμφωνα με προηγούμενα μέτρα μεταρρυθμιστικά. Αυτή είναι μια πραγματικά παράξενη κίνηση για μια Κυβέρνηση που παλεύει να ανταποκριθεί στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, αλλά πολύ γνώριμη για όποιον είναι εξοικειωμένος με την πορεία των μετα-σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο αρμόδιος Υπουργός Κατρούγκαλος πριν από τη σημερινή του θέση είχε, ως δικηγόρος, πολλούς πελάτες που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ακολουθεί σύγκριση της Ελλάδας με το παράδειγμα της Γεωργίας. [Leonid Bershidsky , Bloomberg View, Greece Needs Some Post-Soviet Medicine].

Ρωσία/Ενέργεια

  • Στον τομέα της ενέργειας, ο Putin δηλώνει έτοιμος να παράσχει χρηματοδότηση για την ελληνική συμμετοχή στην επέκταση του Turkish Stream, σημειώνουν το Reuters [Putin says Russia ready to provide funds for Greeces Turkish Stream extension, Karolina Tagaris] και η WSJ [Putin Tells Greece Financial Aid Is Tied to Russian Pipeline, Thomas Grove].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: