Bloomberg: H Ελλάδα διασχίζει [αμέριμνη] τον αυτοκινητόδρομο




Με τον παραπάνω τίτλο άρθρο γνώμης του Michael Lewis στο Bloomberg View παραλληλίζει την ελληνική κυβέρνηση με τον πεζό του Berkley που δεν τηρεί τους κανόνες διάβασης των δρόμων και αντιμετωπίζει για το λόγο αυτό υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού.

Στους «μάτσο λεονταρισμούς» του έλληνα Υπουργού Οικονομικών, στα συγκαταβατικά κηρύγματα του έλληνα Πρωθυπουργού προς το γερμανικό λαό και στην ακόρεστη ελληνική δίψα για γελοιογραφίες γερμανών ηγετών με στολές ναζί – σε όλα αυτά βλέπει κανείς την ψυχή του πεζού του Berkley, σημειώνει το άρθρο. Ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι ο γερμανικός λαός θα έπρεπε να νιώθει ντροπή για τις αμαρτίες του παρελθόντος και μια υποχρέωση να πληρώσει για τις αμαρτίες αυτές. Ενδεικτική είναι η έκθεση για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Η έκθεση αυτή εξόργισε τους γερμανούς πολιτικούς, την επιείκεια των οποίων ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Και εξυπηρέτησε το σκοπό της – να υπενθυμίσει σε όλους ότι ο ελληνικός λαός επιμένει στην ηθική και το δίκιο του. Ας μην ασχοληθεί κανείς με τη διαφθορά της κυβέρνησης, τη φοροδιαφυγή, την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις. Αν ένας Έλληνας θέλει να περάσει τρέχοντας τον αυτοκινητόδρομο, κάθε Γερμανός εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να προσέξει και να πατήσει φρένο! Όπου κι αν κοιτάξει κανείς στην Ελλάδα βλέπει ότι τα συνηθισμένα αισθήματα αυτοπροστασίας δεν υπάρχουν. Η προθυμία των Ελλήνων να ψηφίσουν μια κυβέρνηση που ανταγωνίζεται τους εταίρους της είναι το πιο φανερό παράδειγμα.

Κάθε Έλληνας γνωρίζει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οι Έλληνες μοιάζουν σαν τον πεζό του Berkley, σαν να λένε «σε προκαλώ να με πατήσεις». Ο συντάκτης καταλήγει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς «προς τα πού θα πηδήξουν οι Έλληνες». Και θα πρέπει να είναι πρόκληση, όταν πηδούν μπροστά από την BMW σου, να τους πατήσεις. [Greece Saunters Across the Autobahn]

Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain)

Δημοσίευμα του Market Watch με τίτλο «Το πιο τρομακτικό έλλειμμα για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τα χρήματα» επισημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για την αποπληρωμή του χρέους αντιμετωπίζει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα: την εξάντληση του ανθρώπινου κεφαλαίου. [Greece’s scariest deficit has nothing to do with money,  Έλλη Ισμαηλίδου]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: