Μπάιντεν για Κύπρο στο Twitter: Ενα πολύ θετικό βήμα




Με μήνυμα στο Twitter ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

“Καλωσορίζουμε τα νέα ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν τις συνομιλίες διευθέτησης που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενα πολύ θετικό βήμα”, γράφει ο κ. Μπάιντεν στον επίσημο λογαριασμό του.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν προτίθεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό του σύμβουλο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε και τους δύο ηγέτες, αποκάλυψε πριν λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπός των Ηνωμένων Εθνών, Φερχάν Χακ.

Μιλώντας στην διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Όπως θα έχετε δει, σε μια δήλωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε την επανέναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με τη διευκόλυνση του Ειδικού Συμβούλου, Έσπεν Μπαρκ Έιντε», είπε ο κ. Χακ.

Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν ακούραστα για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία στην οποία θα ηγούνται οι ηγέτες και άρχισαν να επεξεργάζονται το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο. Ο κ Έιντε είπε ότι αυτό έγινε σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με τον τρόπο που τείνουν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία κατά τους προσεχείς μήνες και θα συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές το μήνα».

Ο κ. Χακ αναφέρθηκε στην προσεχή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου, καθώς και στα ΜΟΕ στα οποία οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν, για θέματα που θα ωφελήσουν αμοιβαία τις δύο κοινότητες.
«Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες και τον κ. Έιντε χωριστά σήμερα, όταν αυτό είναι δυνατόν», κατέληξε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: