Αξιολόγηση ή τίποτα είναι στην ουσία η απάντηση του ΔΝΤ




“Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

Αυτή είναι η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» με τα σημερινά δεδομένα και λόγω της άρνησης των υπουργών να συνεργαστούν με τα στελέχη του Ταμείου, η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι αδύνατη.

Απαντώντας σε στοχευμένη ερώτηση του «Ε» αν η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μέρι είπε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η επιθεώρηση. Δεν έχω αίσθηση πότε θα επέλθει συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με το σύνολο των Θεσμών δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή, διότι το Ταμείο αποφάσισε ότι δεν θα παρουσιάσει κανένα κείμενο ενώπιον του Δ.Σ. του ΔΝΤ «εάν αυτό δεν είναι στέρεο» και εάν δεν καλύπτεται απόλυτα από το Καταστατικό. «Τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται» ειπώθηκε από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο τελευταίο Δ.Σ. για την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν έχει υποβάλει αίτημα για τη σύμπτυξη των δόσεων που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στο Ταμείο τον Ιούνιο. Το σύνολο των δόσεων φτάνουν τα 1,56 δισ. Ευρώ. Για να αποφύγει η Ελλάδα περιπέτειες στην περίπτωση που αδυνατεί να πληρώσει μία δόση, πρέπει να ενημερώσει το ΔΝΤ την προηγούμενη ημέρα, διαφορετικά –εάν δεν υπάρξει ενημέρωση για αδυναμία πληρωμής- θα τερματιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Ταμείου.

Η τελευταία φορά που χώρα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Ταμείο ήταν την δεκαετία από τη Ζάμπια. Στο Ταμείο απορρίπτουν ότι δόθηκε ήδη η έγκρισή του για σύμπτυξη των δόσεων, και τονίζουν πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την Αθήνα.

Ο κ. Μέρι δεν συμφώνησε με δημοσιογραφικό ερώτημα ότι η Ελλάδα απείλησε να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου. «Η Ελλάδα», είπε, «δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το Ταμείο». Πρόσθεσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Απαντώντας σε ερώτημα αν στις Βρυξέλλες συζητούν τους όρους νέου προγράμματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, δεν συμφώνησε. «Επικεντρωνόμαστε στην τρέχουσα αξιολόγηση», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», γίνεται παράλληλη συζήτηση για νέο Ελληνικό Πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται πλέον απαραίτητο από τους Θεσμούς, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται αμφιβολίες για την «αφοσίωση» της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση του παλιού ή του νέου Προγράμματος.

Το «Ε» έθεσε στον αναπληρωτή εκπρόσωπο τις πληροφορίες ότι το Ταμείο απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο κ. Μέρι απάντησε ότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από ένα Grexit , ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τόνισε: «Η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ. Στην περίπτωση ενός Grexit το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».

Αναφορικά με τις συνομιλίες της κ. Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, είπε ότι συζητούν συχνά αλλά δεν έχει ενημέρωση.

Τέλος, ερωτώμενος από το «Ε», για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε ανάλγητους τους εκπροσώπους της Τρόικα, λέγοντας ότι το Ταμείο έχει να δείξει μία πολύ σκοτεινή ιστορία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «το Ταμείο είναι ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: