Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας ισχυρίζεται αναλυτής: Νέο πρόγραμμα η επιστροφή στη δραχμή;




Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Adriano Bosoni, αναλυτή ευρωπαϊκών θεμάτων στο STRATFOR δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Δεξαμενής Σκέψης με τίτλο «Conversation: Greece’s Uncertain Future».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της ο αναλυτής επισημαίνει ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης έως τα τέλη Ιουνίου. Το ουσιαστικό όμως ζήτημα είναι τι θα συμβεί μετά την λήξει του τρέχοντος προγράμματος και πως θα διαχειρισθεί η Ελλάδα τα προβλήματά της από τον Ιούλιο όταν δεν θα υπάρχει πλέον το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν θα μπορεί πιθανώς να επιστρέψει στις αγορές καθώς τα επιτόκια θα είναι εξαιρετικά υψηλά για μακροχρόνιο δανεισμό, ενώ ενδέχεται να μην διαθέτει τη στήριξη της ΕΚΤ καθώς η ΕΚΤ είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, μεταξύ άλλων, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου σχεδίου διάσωσης θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ή θα λάβει τη δραστική απόφαση να φύγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή.

Η Ελληνική κυβέρνηση ωστόσο ενδέχεται να θεωρήσει ότι  δεν διαθέτει την εκλογική εντολή να λάβει μια τέτοια δραστική απόφαση, καθώς εκλέχθηκε για να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά και να θέσει τέλος στα μέτρα λιτότητας, και γι’ αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής στους ψηφοφόρους.

Όπως υποστήριξε, παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα δημοψήφισμα, όπου θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν πιθανώς για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Εν συντομία, τόνισε, ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ φέτος. Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειασθεί για να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά το πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να λυθεί καθώς το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της, ενώ δεν μπορεί να ζητάει συνεχώς χρήματα κάθε δύο χρόνια. Μολονότι δεν προβλέπει έξοδο από το ευρώ φέτος τα προβλήματα της Ελλάδας δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα.

Ο αναλυτής αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου σχεδίου διάσωσης που θα καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες 30 έως 50 δις ευρώ τονίζοντας παράλληλα ότι παρά το μειωμένο ύψους του δανείου σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια διάσωσης, υπάρχει ο κίνδυνος αντιδράσεων τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην ίδια την Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε με διαφορετικές διεκδικήσεις.

Σε σχέση με την σκληρή στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι έναντι της Ελλάδας ο αναλυτής σημειώνει ότι σε χώρες όπως την Γερμανία υπάρχει ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό τους για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, κυρίως από τα συντηρητικά μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα η ΕΕ επιχειρεί να καταστήσει την Ελλάδα παράδειγμα και για άλλες χώρες. Η ΕΕ δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ενίσχυσης κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή οι Podemos στην Ισπανία.

Η ΕΕ λοιπόν θέλει να καταστήσει την Ελλάδα παράδειγμα, ενώ ταυτόχρονα, όπως διαπιστώνουμε η Γερμανία ενδιαφέρεται έντονα για τη διατήρηση της ενότητας στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία είναι μια εξαγωγική οικονομία και επιδιώκει τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της ΕΕ. Αυτά είναι τα αντικρουόμενα ζητήματα που θα δούμε να αναδεικνύονται τις επόμενες μέρες.

https://www.stratfor.com/video/conversation-greeces-uncertain-future

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: