Την απογοήτευση του εμπορικού κόσμου για την μη αποδοχή της εφαρμογής του 15% ή 18%, ως ενιαίου βασικού συντελεστή ΦΠΑ, εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

“Στη νέα πρόταση επιστροφής στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενός χαμηλού 6,5%-7,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, ενός ενδιάμεσου 14%-15% για τιμολόγια ΔΕΚΟ, εστίαση-τουρισμό, και τέλος ενός υψηλού από 20% έως ακόμα και του σημερινού 23%, για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, διατηρούμε πολλές και σοβάρες επιφυλάξεις” σημείωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πιθανές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν παρεμβάσεις στις “φοροαπαλλαγές”, οι οποίες, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, κοστολογούνται 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και τα νέα δεδομένα δεν φαίνονται ικανά να διαμορφώσουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στα ετήσια δημόσια έσοδα των 14,4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 24 δισ. ευρώ του ΦΠΑ.

“Συνεχίζει να μας ανησυχεί, τι θα επιφέρει η νέα πρόταση συντελεστών ΦΠΑ, στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας το οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί”, πρόσθεσε.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι, ανεξαρτήτως ΦΠΑ, θα συνεχίσει να μελετά προτάσεις για τον καλύτερο δυνατό εφαρμογής και, κυρίως, απλή χρήση της κάρτας αγορών ακόμα και στη “μικρή λιανική” και θα εστιάσει την προσοχή της, στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κάθε ηλικίας για τις διαφορές μεταξύ πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.

Τέλος, θα επιδιώξει να αναδείξει τα ουσιαστικά κίνητρα που μπορεί να προκύψουν στον τελικό καταναλωτή, μέσω της χρήσης της “κάρτας αγορών” που έχουν ήδη δημιουργήσει σε συνεργασία με τράπεζες, πολλοί τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: