Άκκιουγιου: Καινούργιος «εφιάλτης σε αναμονή»




Του Πανίκου Παναγιώτου – www.philenews.com

Η τεράστια καταστροφή στο Νεπάλ ήταν ένας «εφιάλτης σε αναμονή», σύμφωνα με επιστήμονες, γιατί ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, καθώς για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων.

Απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας, στο Άκκιουγιου, ξεκίνησε στις 14 Απριλίου η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του Αττίλα, με ρωσικό σχέδιο. Οι τέσσερεις αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία το 2020. Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες διεθνούς κύρους, θα είναι ένας καινούριος «εφιάλτης σε αναμονή».

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε ενεργό σεισμογενές ρήγμα. Επιπλέον, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, ενώ η ανατολική Μεσόγειος θα χρησιμοποιείται συστηματικά ως «δρόμος μεταφοράς» πυρηνικών αποβλήτων. Επίσης, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα πάψουν να αποτελούν στόχους τρομοκρατικών ενεργειών, ειδικά σε μια χώρα που δεν διαθέτει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τέλος, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, ούτε εντός, ούτε εκτός της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό δίνει συνάμα την ευκαιρία για συσπείρωση και συστράτευση πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ανθρώπων απ’ όλες τις χώρες της περιοχής, και όχι μόνο, με σκοπό να αντισταθούν για να μη γίνει το έργο.

Γιατί η Ουάσιγκτον σιωπά; Ας αναλάβει σχετική πρωτοβουλία η ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Γιατί η Ευρώπη σιωπά; Ας τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο και στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Γιατί η Ελλάδα, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες σιωπούν; Ας θέσουν από κοινού το θέμα επιτακτικά όχι μόνο στον Ερντογάν, αλλά και στον Πούτιν, αφού η Ρωσία έχει την κύρια ευθύνη δημιουργίας αυτού του εφιάλτη;

Γιατί η Κύπρος σιωπά; Ας αποτελέσει η απειλή του Άκκιουγιου μια μοναδική ευκαιρία για Αναστασιάδη και Ακιντζί, καθώς και για τους πολίτες των δυο κοινοτήτων να ρίξουν το «τείχος της ντροπής», αγωνιζόμενοι για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή τους.

Ό,τι βιώνει σήμερα το Νεπάλ με τον φονικό σεισμό είναι πολύ πιθανό να το βιώσει ολόκληρη η γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου με χειρότερο εφιάλτη, γιατί μετά από ένα καταστροφικό σεισμό θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί πυρηνικό ατύχημα.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, σοβαρό ατύχημα στο Άκκιουγιου θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου και νησιών του Αιγαίου, καθότι βρίσκονται στην «πρώτη ζώνη επικινδυνότητας». Και που θα προλάβει να πάει ο κόσμος; Να πέσει στη μολυσμένη θάλασσα με το ραδιενεργό νερό;

Αν όλοι δεν αντιδράσουμε σήμερα, αύριο ενδεχομένως να μετρούμε ποσοστά ραδιενέργειας και τραγικές εικόνες, όπως αυτές που άφησαν πίσω τους το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα.

Φωτογραφία antenna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: