Αγριος καυγάς της νυν και του πρώην προέδρου της Βουλής – Υποβάθμισαν το Κοινοβούλιο




Από την σφοδρή σύγκρουση σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σηματοδοτήθηκε η έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την ακρόαση του Σήφη Βαλυράκη για την υπόθεση Siemens.

H αναφορά της κας Κωνσταντοπούλου ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την ΕΡΤ, υπήρξαν «κάποιοι που εξαφανίστηκαν ενώ είχαν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν», εξελήφθη από τον κ. Μεϊμαράκη ως προσωπική προσβολή, καθώς εκείνος και η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν οι δύο βουλευτές από την πτέρυγα της ΝΔ, οι οποίοι δεν παρέμειναν στις δέκα ώρες της συνεδρίασης και τελικώς δεν εξέφρασαν γνώμη για τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβη στο σημείο αυτό για να πει στην πρόεδρο ότι χθες την ρώτησε τέσσερις φορές πότε θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ενώ επανέλαβε το ίδιο αίτημα και για την σημερινή συνεδρίαση. Ακόμη διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης κατά μία ώρα και καταλόγισε στην κα Κωνσταντοπούλου ότι «μετά από όλα αυτά, την συμπεριφορά της απέναντι στους βουλευτές, επιδίδεται και σε προσωπικές προσβολές».

«Με προσβάλλετε προσωπικά. Ο Μεϊμαράκης δεν εξαφανίζεται. Και να ξέρετε ότι και σήμερα θα φύγω αν δεν πείτε πότε θα ολοκληρώσουμε την συνεδρίαση», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι Επιτροπές διαρκούν έως τέσσερις ώρες ενώ οι Εξεταστικές δεν έχουν χρόνο αλλά πάντα μπαίνει ένα χρονικό όριο.

Η κα Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι δεν αναφερόταν στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά στην κα Κεφαλογιάννη, και πρόσθεσε υπαινικτικά: «εσείς όμως έχετε την μύγα». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής όμως δεν αποδέχθηκε την παρατήρηση και απάντησε «πως υπήρξαν κάποια περίεργα δημοσιεύματα» για την απουσία του. Εξήγησε ότι «απείχε συνειδητά» και αντιγύρισε στην ίδια «τα περί μυγιάσματος» λέγοντας στην κα Κωνσταντοπούλου πως «ενώ εκείνη είχε δηλώσει πως δεν θα ψήφιζε τον κ. Ταγματάρχη, έκανε κωλοτούμπα που τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει».

Επίσης επιτέθηκε στην πρόεδρο για τις «συνεχείς καθυστερήσεις της», λέγοντας: «Είναι γαϊδουριά να περιμένουμε δύο ώρες και χθες και σήμερα. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά. Ποτέ πρόεδρος δεν συμπεριφέρθηκε έτσι σε συναδέλφους. Δεν είμαστε ζώα να καθόμαστε να σας περιμένουμε και να μας προσβάλλετε κι από πάνω. Είμαι σαν γαϊδούρι εδώ από τις 4 η ώρα για να αρχίσουμε στις 5. Ήρθατε στις 6 και μας κάνετε και παρατήρηση. Εσείς μπορεί να μην έχετε ωράρια ή να έχετε τα δικά σας. Δεν θα προσαρμοστούμε λοιπόν όλοι στα δικά σας ωράρια».

«Αυτό τον τρόπο που τον μάθατε; Δεν σας έχω τον δώσει λόγο. Από την προηγούμενη ιδιότητα σας περίμενα περισσότερη αυτοσυγκράτηση», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δεν δέχομαι μαθήματα συμπεριφοράς από σας. Εγώ ουδέποτε έστησα συναδέλφους. Η συμπεριφορά μου σχετίζεται με την δική σας. Αυτή τη συμπεριφορά έχετε, αυτή θα εισπράττετε. Εσείς δεν προκαλείτε τον σεβασμό» επανήλθε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Για να απαιτείς τον σεβασμό, πρέπει και να τον απονέμεις» παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, επικαλούμενος την γνωστή ρήση του Σοπενάουερ.

«Βλέπω η υπόθεση Siemens εξάπτει πάθη», σχολίασε η κα Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση του Γιάννη Τραγάκη ο οποίος της είπε ότι «θέλει να αναγκάσει τους βουλευτές της ΝΔ να αποχωρήσουν».

«Δεν θα σας κάνω αυτή τη χάρη», επανήλθε η πρόεδρος. Απευθυνόμενη αργότερα στον κ. Μεϊμαράκη του είπε πως όταν αντιληφθεί την συμπεριφορά του θα ανακαλέσει, για να της απαντήσει εκείνος ότι μάλλον η ίδια αντιλαμβάνεται τα λάθη της και το επιζητεί αυτό.

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί πότε θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση λέγοντας «δεν μπορεί να είμαστε αιχμάλωτοι εδώ, ούτε έχουμε στη ζωή μας να κάνουμε μόνον αυτή τη δουλειά».

Αντ. Π., ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: